Springbank 15 yo (2022) 46%

Som en lite för tidig julklapp var det den 24/11 åter dags för lite hyllpåfyllning för några av Springbank-destilleriets välkända och ofta eftertraktade utgåvor – 15 yo, 18 yo och 21 yo. Recepten på dessa whiskys varierar något ifrån år till år och detta görs för att inte exakt replikera tidigare batcher. 

freddeboos.se - sample/varuprovSpringbank 15 yo (2022) 46% är en single malt whisky som är lagrad 100% på sherryfat och buteljerad vid 46%. Malten som använts är egenmältad och medelhårt torvrökt i 6 timmar (fenolhalt ca. 12-15ppm). Årets tillgängliga utgåva av de begränsade flaskorna är endast 270 st. och där det är Symposion som står som leverantör. 

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.
Se även gärna: Springbank 15 yo (2022) 46% | Springbank 18 yo (2022) 46% | Springbank 21 yo (2022) 46%

Springbank 15 yo (2022) 46%Springbank 15 yo (2022) 46%
 
 WHISKY: Springbank 15 yo 
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: 15 yo
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr
 DESTILLERI: Springbank  SB-ART NR:  41305
 PRODUCENT: Springbank  LEVERANTÖR: Symposion
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 100% sherryfat, # tillgängliga flaskor: 270 st. Naturligt färgad och ej kylfiltrerad.
 
Mina omdömen: Springbank 15 yo (2022) 46%

Springbank whiskysDOFT: Snyggt mahognyfärgad whisky med fylliga sherrytoner i doften och där man även kan ana lätta hintar av torvrök i bakgrunden. Här finns också söt malt och lite svag pepprighet tillsammans med russin, dadlar och toffekola. Tilltalande och mycket god doft! (Som är lite avtagande med tid)

SMAK: Kraftfull och ihållande sherrykaraktär på smaken och där det även finns en betydande rökighet som stöttar upp underifrån. Mycket trevlig! Lite möbelfernissa och stramt läderskärp finns också närvarande.

ESMAK: Även en torrare fatighet finns här också (tillsammans med de ganska mörka sherryinsla en) och som jag upplever blir mer tydlig ju längre resan går.

HELHET: En mycket god sherrywhisky med mycket smak och som har en god och tilltalande rökig ton i bakgrunden. Något föränderlig i tonerna över tid i glaset och ju mer den får lufta. (Av mig provad helt neat, dvs. helt ovattnad).

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 221125, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 160 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *