Springbank Local Barley (2022) 10 yo 51,6%

Ifrån lokala odlare som finns i området kring Campbeltown tar Springbank-destilleriet sin råvara till sin 10-åriga whiskyserie med namnet Local Barley. Man har en utvald farm till varje batch och där Belgravia-kornet som använts till denna utgåvan kommer ifrån Glencraigs Farm, knappt nån mil utanför staden.

Kornet mältar man på destilleriet själva och där malten är medelhårt rökt till ca 12-15 ppm. Whiskyn har sedan lagrats på enbart bourbon-fat i 10 år och där utfallet blev totalt 15000 st flaskor och där vi till Sverige har fått 978 st enligt leverantören Symposions hemsida. I vanlig ordning blir det ofta huggsexa kring dessa lokalodlade Springbank-whiskys som är rejält eftertraktade av whiskydrickare och samlare världen över och där priset på andrahandsmarknaden gärna skjuter i höjden och blir ganska höga.

Men för oss whiskyälskare finns det ju ingen dyr whisky – ”bara mer eller mindre prisvärd…” 😋

(Detta är en whiskypost som bygger på en privat införskaffad sample till whiskybloggen att smaka på)

Springbank Local Barley (2022) 10 yo 51,6%

 WHISKY: Springbank Local Barley
 STYRKA: 51,6% BUTELJERAD: 2021  ÅR: 10 yo
 REGION: Campbeltown TYP: Singlemalt  PRIS: 1133 kr
 DESTILLERI: Springbank SB-ART NR: 4112301
 PRODUCENT: Springbank LEVERANTÖR: Symposion
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 15000 st (Swe 978 st) FENOLHALT: Egenmältad -12-15 ppm
 FATTYP: 100% Bourbon
ÖVRIGT: Belgravia Barley from Glencraigs Farm

 

Mina omdömen: Springbank Local Barley (2022) 10 yo 51,6%

Springbank Local Barley (2022) 10 yo 51,6%DOFT: Söt, blommig doft med inslag av sirap, ljusa kex och lite vanilj. Här finns också en viss krämig maltighet som är tilltalande och har lite smörkola i sig. Möjligen en ytterst liten hint av lätta rökstråk i perferin.

SMAK: Söt malt, lite honung/bivax, sirap, vanilj och sockerkaksdeg. Mycket mjuk, len munkänsla inledningsvis som sedan blir ännu sötare och får lite fatsällskap av bourbontonerna och den mogna, fylliga maltigheten. Lättare fruktighet men där se mineraliska röktonerna nu ligger ännu längre bort.

ESMAK: Mjuk, rund och ganska lång och där litet saltstänk drar förbi tillsammans med lite plommonkaka. Åter lite krämig vanilj och möjligen en liten nätt ton av söt grapefrukt och som tillför lite svag pepparkrydda mot slutet.

HELHET: En mycket god och välbalanserad Springbank som är mjuk, rund och med ganska hög sötma och som är så där läckert krämig bourbonvanilj-nyanserad. Mycket gott!

Ev. kommentar: För mig som gillar whisky gärna med lite mer drag i sig blir detta, även fast det är riktigt bra och hög kvalitet, nästan på gränsen till lite tråkig. Fast på ett bra sätt! Lyckades man nypa den till originalpriset så är det bara att gratulera – men mer än det dubbla skulle jag nog själv inte betala…

TOTALPOÄNG: 16,75 p av 20,00 p

Notering: 220629, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *