Coppersmith’s The Steam Beer 5%

Ölstilen California common (och som jag har fått lära mig efter lite googling) kan beskrivas som ett mellanting mellan ale och lager och där lagerjäst används vid framställningen fast vid liknande höga temperaturer som vid alejäsning (cirka 17–20 grader).

Ifrån bryggeriet Coppersmith’s ifrån Westerås kan man köpa och smaka på ölet The Steam Beer 5% och som även finns tillgänglig på The Steam Hotel som också ligger i staden. (Ja, många vet säkert och kanske även har varit där – spabadet i det gamla ombyggda ångkraftverket och som jag själv ännu inte hunnit besöka men som jag nån gång i framtiden hoppas få uppleva)

”Ursprunget till detta ölet kommer från en ölstil kallad ”steam beer” som bryggdes i Kalifornien i mitten på 1800-talet. Kylning av jäskärlen var där och då inte möjligt så man fick lösa det hela genom att jäsa ölet vid rumstemperatur. Detta skapade stora mängder kolsyra i ölet vilket gjorde att det steg upp ånga, (steam), och tjöt när ett nytt fat öppnades.” /Sb

Mitt omdöme: Coppersmith’s The Steam Beer 5%

Coppersmith's The Steam Beer 5%En inte så jättestor maltig doft kommer ifrån detta ölet och som jag internet-läst även kan ha en lätt rökig ton i sig, men som jag dock inte själv tycker mig kunna uppfatta. Snarare kanske lite svagt drag åt nånting metalliskt.

Smaken går också lite åt samma håll och har en lätt brödig maltighet i sig och där munkänslan tycker jag landar nånstans åt medelfyllig. Här finns också en ganska tydlig beska och en stramhet som sticker ut lite och sätter sin prägel på ölet som även har lite inslag av aprikosfrukt.

Och det behövs för hela smakupplevelsen som jag ändå upplever utan några större minustecken som lite för anonym och för ointressant. Kul att smaka men kanske inte riktigt min typ av öl – 6/10 p

MALT: Pilsner-, Munich light-, cookie- och cara 200-malt
HUMLE:
 Northern brewer och Columbus
OG
: – | FG: – | IBU: 40| EBC: 16 (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info 

Notering: 221122, FAN – Se alla smakade ölsorter

  SORT: Coppersmith’s The Steam Beer 5%  SB ART.NR: 31967
  TYP: California common (mellanmörk lager)  STYRKA: 5%
  PRIS: 21,90  LAND:
  PRODUCENT: Coppersmith’s
 LEVERANTÖR: Coppersmith’s
  Ganska god (Inga fel men står inte ut så mycket. Den är nästan “där”!)
 

Rating: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 

 

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *