Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43%

En annan whisky som också lanserades precis en månad innan julen 2022 var denna Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43%. Denna är baserad på samma recept som Benromach Cask Strength Vintage 2012 och som också smakades här på bloggen för en liten tid sedan. Dessa båda singlemalter importeras av Symposion ”vars affärsidé är att ge dryckesintresserade upplevelser utöver det vanliga”.

På pappret två ganska lika whiskysorter sett till ursprunget som båda har lagrats på First fill Bourbon & Sherry Casks och där man har använt sig av medelhårt torvrökt malt (10-12ppm). 21-åringen som har fått ytterligare ett decennium på fat är dock betydligt mera nervattnad till blygsamma 43% än den tidigare nämnda Vintage 2012 som kom i en något starkare CS-version på hela 60,2%.

Detta skall bli mycket spännande och intressant att smaka på och jämföra!

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.

Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43% freddeboos.se - sample/varuprov
 
 WHISKY: Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43%
 STYRKA: 43%  ÅR: 2022 ÅLDER: 21 yo
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 1.598 kr
 DESTILLERI: Benromach Distillery  SB-ART NR:  11608
 PRODUCENT: Benromach Distillery  LEVERANTÖR: Symposion
 OFÄRGAD:  ✔  EJ KYLFILTRERAD:  ✔
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First Fill Bourbon & Sherry Casks, (10-12ppm), Antal flaskor (Sverige): 180 st
 
Mina omdömen: Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43%

Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43%DOFT: Sherrymagi på hög nivå med fantastiska och djupgående inslag av mörka bär (russin, dadlar, plommon) och med en söt fruktighet som även har sällskap av lite runda vaniljtoner. Går man ännu djupare kan även choklad och kolad ek hittas. Här finns också en liten hint av rök och som ligger lite längre bakom allt detta härliga och som man hoppas blir lite mer framträdande i smakerna.

SMAK: Otroligt rund, mjuk och fyllig munkänsla och där man ganska direkt kommer i kontakt med det mycket goda sherryinslaget och de söta kola- och frukttonerna. Inte riktigt fullt så kraftfull rökighet som jag personligen hade hoppats på men där det även finns en god kryddig ton av ingefära som ger bra balans.

ESMAK: Kolasås, ingefära, fruktkaka, dadlar och vanilj är några av de mest tongivande inslagen i denna whiskyn och som finns med ända ifrån start till målet… som liggar ganska långt bort som har en lättare rökaoura omkring sig.Benromach 21 Years Sherry Casks (2022) 43% Glöm heller inte bort att dofta i det tomma glaset för en makalöst trevlig upplevelse!

HELHET: En riktigt trevlig whisky som känns fullmogen, vällagrad och som har en god, rund och fyllig munkänsla med trevliga sherrynyanser. Här finns också lite ekighet och runda vaniljtoner som också de lirar riktigt bra ihop med den söta fruktigheten och den (i min gom) ganska svaga rökigheten. Självklart också ett givet plus i kanten för att den är ofiltrerad och ej färgjusterad.

Ev. kommentar: Tycker detta överlag är en riktigt nice whisky! Fast för mig personligen hade de rökiga inslagen gärna fått ta för sig ännu mer i både doft och smak för att nå ända upp till det utsatta priset. Plus gärna även nån procent till i högre alkoholstyrka, för ännu mera smak.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 230123, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *