Arran Sherry Cask Cask Strength (2022) 55,8%

Med orökt malt och vatten taget ur floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet och med en dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter så har man på Lochranza-destilleriet på ön Arran skapat en högklassig sprit som man har lagt på förstagångsfyllda sherryfat (250 liter). Det är detta som vi nu (efter inofficellt ca 7 år) kan se (och framför allt dofta och smaka!) summan av i form av den nya whiskyn Arran Sherry Cask Cask Strength (2022) 55,8% och som faktiskt släpps precis just idag på Systembolaget (i det fasta sortimentet).

freddeboos.se - sample/varuprovfreddeboos.se har fått den äran till ett litet förhandsprov och detta är som förväntat en ganska sherrystinn whisky och ”så mycket närmare en smaskigt, mättad, brittisk fruktkaka kommer man inte” om man skall gå på förhandsinformationen som jag fått ifrån Symposion som är vår svenska leverantör… 😛👍

Detta är en whiskypost baserad på ett sample/varuprov freddeboos-bloggen erhållit gratis.

 
 WHISKY: Arran Sherry Cask  (2022) 55,8%
 STYRKA: 55,8%  ÅR: 2022 ÅLDER: (ca. 7 år)
 REGION: Isle of Arran  TYP: Singlemalt PRIS: 579 kr
 DESTILLERI: Lochranza  SB-ART NR:  11265
 PRODUCENT: Arran Whisky  LEVERANTÖR: Symposion
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First filled Sherry Hogshead (250L), Cask Strength, Non-chill filtered, Natural Colour
 
Mina omdömen: Arran Sherry Cask Cask Strength (2022) 55,8%

DOFT: Snyggt Mahogny-färgad whisky som har en fullmatad sherrynos med massor av dadlar, russin och andra mörka bär. Här finns även inslag av mörk choklad och med en underliggande fruktighet som är riktigt trevlig.

SMAK: Fylliga sherrytoner med inslag av fikon och russin och där även lite kakaobeska infinner sig. God, kraftfull och elegant på samma gång. Ganska alkoholstark och vill man runda av den något finns utrymme för nån försiktigt droppe vatten. (Som jag tycker släpper fram mera av chokladen).

ESMAK: Söta sherrytoner som drar åt det lite torrbeska hållet och där de underliggande maltfruktiga inslagen ”håller en ganska rak kurs och hela ekipaget på vägen” och utan att välta över. Lite mer pepprighet mot det ganska långa avslutet som även har en del ekighet i sig.

HELHET: En prisvärd och smakrik whisky med hög buteljeringsstyrka och goda sherryinslag som är direkt redo att avnjutas. Russin, dadlar, fikon, ekfat, peppar och även lite mandarin är några av inslagen som kan hittas i denna mycket goda och medelsöta sherrywhisky.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

Notering: 221130, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 625 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *