Agitator Chestnut Cask (2024) 43%

Att whiskymakare Agitator ifrån Arboga är en frisk fläkt inom whiskyindustrin med sitt nytänkande och nyskapande har väl knappast undgått någon med sinne och intresse för välgjord singlemalt.

Till sin nya utgåva av Agitator Chestnut Cask (2024) 43% har man finjusterat sitt kastanjerecept något och där man har fått fram en något större ton av sötman och lite mindre av det rökiga inslaget. Man har i samband med denna versionen (som släpptes redan 2021 under beteckningen Argument: Kastanj 46% och även i ytterligare två versioner 2022 och 2023) gjort ett namnbyte till Chesnut Cask och där den buteljerade alkoholnivån nu landat på 43%. Även flaskans etikett har uppdaterats till en klarare rosa färg.

”Den ”förbjudna” Agitator Chestnut Cask whisky är lagrad på kastanjefat, vilket faktiskt inte är tillåtet enligt ”The Scotch Whisky Regulations”, där skotsk whisky bara får lagras på ekfat. Det tycker vi är urdumt. Kastanjefaten ger nämligen whiskyn en distinkt karaktär och en smakupplevelse som skiljer sig från traditionella ekfat. Kastanjefaten ger en djupare färg och mer tanniner och strävhet. Men det ger oss också komplexa smaker.”

Detta är en whiskypost baserad på en till whiskybloggen inkommen sample (5 cl) av denna whisky.

Agitator Chestnut Cask (2024) 43%

 
 WHISKY:  Agitator Chestnut Cask
 STYRKA:  43%  ÅR: 2024  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 549 kr (70 cl)
 DESTILLERI:  Agitator Whiskymakare  SB-ART NR:   85982
 PRODUCENT:  Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR:  Galatea AB
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bourbon- och kastanjefat, Vacumdestillerad
Mina omdömen: Agitator Chestnut Cask (2024) 43%

DOFT: Otroligt snyggt färgad whisky där lätta hintar av läder tillsammans med inslag av smörkola ligger långt fram och är tydlig i doften. Hittar ingen direkt rökighet i denna och där söta plommon och torkad frukt kommer fram underifrån ger whiskyn en ganska stabil och fyllig bas.

SMAK: Svag bourbonvanilj med inslag av gräddkola, läderskärp och torkad frukt. Här finns även en liten strävhet som balanserar upp och även ger lite karaktär åt smaken. Som upplevs som riktigt trevlig och ganska vuxen. 

EFTERSMAK: Nånstans medellång till strax över och där det lite taninsträva ligger kvar en stund tillsammans med torkade fikon och lite gräddkola. En del söta inslag av plommonkompott ligger också runt hörnet och som har sällskap av nånting lite mer värmande kryddigt i bakgrunden. Kanske möjligen med en lite touch av rök ju längre resan går.

HELHET: En spännande whisky som jag tycker växer med tid i glaset och där flera nyanser finns att upptäckas. Hur denna står sig emot den tidigare smakade 21:an som möjligen hade en något rökigare ton i sig och som även var något alkoholstarkare på 46% kan kanske bli svår att slå. Upplever möjligen (och ur minnet) som denna är kanske något mera mogen/vuxen i smaken och där det lite fatsträva i den lockar till att smaka mer samt har en något bättre balans.

Ev. kommentar: Prisvärd (70 cl) men där mera rökkänning förstås inte hade skadat då jag knappt hittar antydan i denna och där minst 46% för egen del nog ännu mer skulle kunna locka till inköp.  

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

Notering: 240329, Sample/varuprov, Agitator Whiskymakare

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 132 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *