Agitator Argument: Kastanj 46%

Unga och nyskapande Agitator Whiskymakare i Arboga med destillerichefen Oscar Bruno i täten har som många säkert redan vet (och kanske även smakat) redan hunnit komma ut med flera olika fatlagringstyper av sin vakcumdestillerade standardwhisky Agitator Single Malt

Personligen har jag hittills bara hunnit smaka på Single Malt Whisky men där jag via en whiskyvän även har fått möjlighet och hjälp med att kunna samplestesta den numera slutsålda Argument: Kastanj.
(Åter tillbaka till Systembolagets hyllor 4 november 2022).

(Detta är en whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till whiskybloggen privat)

Agitator Argument: Kastanj 46%

 WHISKY: Agitator Argument: Kastanj
 STYRKA: 46%  BUTELJERAD: 2021  ÅR:
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 599 kr (70 cl)
 DESTILLERI: Agitator  SB-ART NR: 40414
 PRODUCENT: Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR: Galatea AB
 FATTYP: Bourbonfat,  finish i drygt 1 år på kastanjefat, Antal flaskor: 6000 st
Mina omdömen: Agitator Argument: Kastanj 46%

Agitator Argument: Kastanj 46%DOFT: Snyggt bärnstensfärgad whisky som bjuder näsan på en ganska söt och lite mjukt tränyanserad och god doft. Man kan också ana nånting som bryter av lite och som påminner lite om sherry men som nu och då med hänvisning och lite hjälp utav etiketten är det intressant ton av kastanj man känner och som luktar gott.

SMAK: En söt och lätt krämig smak med inslag av ovan nämnda kastanj, svag bourbonvanilj och lite cederträ men där också sirap och även ekfat kan läggas till. Svag strävhet och med en nätt (trä)beska.

ESMAK: Balanserat avslut där sötman, kastanjetonerna (som jag fortfarande tycker har vissa hintar av sherry) och där den lite mer framväxande fatbeskan skapar en god kombo att kunna njuta ganska länge av. En tonhöjning av kryddig ingefära tycker jag mig också kunna uppfatta lite mera av i avslutet.

HELHET: Med tanke på nystartade Agitator och deras unga whisky kan jag bara framhålla att detta faktiskt är ganska gott, nyskapande och med framtiden för sig. Visst kan man ana en något ungdomlig ton i detta men där den lite upplevda spritigheten är fullt godkänd (och självklart bevattningsbar och tämjbar om man så skulle vilja) och där slutlagringen på kastanjefat faktiskt var godare än förväntat.

Ev. kommentar: Visst kan det för många vara spännande och snyggt med whiskyflaskor som är lite avvikande och annorlunda och där denna kantigt rektangulära också har skruvkork. Personligen gillar jag nog runda flaskor med en vanlig kork mer… och då gärna med en tydlig åldersangivelse på framsidan.

TOTALPOÄNG: 14,75 p av 20,00 p

Notering: 220501, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 296 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *