Kilchoman 100% Islay 10th Edition (2020) 50%

Det är nu några månader sedan jag sist smakade på whisky ifrån Kilchoman och blev glad när jag privat fick möjlighet att kunna ta del av ett litet smakprov på deras nya 100 % Islay 10th Edition. En whisky som skapats via ett giftermål av 39 bourbonfat och 2 olorososherryfat som fylldes mellan 2007 och 2010 och där man har använt sig av lokalt skördat och egenmältat korn vid framställningen.

Detta skall för övrigt bli lite intressant att få smaka på då denna versionen tydligen skall vara något mindre rökig med sina förhållandevis klena 20 ppm… 🙂

(Detta är en bloggpost som bygger på en helt egen införskaffad sample-3a att kunna smaka på)

kilchoman 100% islay 10th edition (2020) 50%
 WHISKY: Kilchoman 100% Islay 10th Edition (2020) 50%
 STYRKA: 50%  ÅR:  2020 ÅLDER:
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 849 kr
 DESTILLERI: Kilchoman   SB-ART NR: 8630301
 PRODUCENT: Kilchoman   LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ett giftermål av 39 bourbonfat och 2 olorososherryfat som fylldes mellan 2007 och 2010, Fenolhalt: 20 ppm. Antal flaskor: 12 400 st

 

Mina omdömen: Kilchoman 100% Islay 10th Edition (2020) 50%

DOFT: Underbar och karaktärisrisk sötrökig doft på denna! Söt sockerkaka med stort maltinslag och en djup och ganska fyllig, tjock rökighet. Oj vad man vill dofta länge på denna! Detta är en fröjd för näsan. Kraftfull men ändå välbalanserad torvig doft med sötrökiga inslag. Här luktar det Kilchoman lång väg! ?

SMAK: Ganska ren och maltbetonad inledning med ganska ”tjock” smakbild. Den fylliga, nästan krämiga och något sotiga rökigheten ligger med hela tiden och gifter sig fint med de söta maltinslagen. I bakgrunden finns här en något torrare ton som också växer fram och breddar smakerna. Tycker inte här finns så mycket beska att tala  om.

ESMAK: Maltig, lite ”sockerkaksaktig”, något dovrökig smak som är lång och fyllig. Tycker den smakmässigt blir något tunnare och kanske tappar lite i sin intensitet ju längre resan går men där den goda, lätt sotiga och maltsöta rökigheten försöker hålla emot och gör det riktigt bra.

HELHET: Om man tidigare har smakat whisky ifrån Kilchoman, detta pyttelilla destilleriet i jämförelse med de något större Islay-giganterna som finns på denna idylliska ön i strax väster om Skottlands kustland så känner man igen sig. Här finns den goda maltigheten och det söta och rika spannmålsinslaget tillsammans med en ganska fyllig och tjock rökighet som har en del sotaktiga noter i sig och en lätt krämig framtoning. Detta är en god och (trots sina klena 20 ppm) ändå en ganska kraftfull rökwhisky att möta höstens mörker och denna något bistrare årstiden med framför brasan. ?

Ev. kommentar: Detta dricker jag gärna (ovattnat) alla da’r i veckan! ?

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20,00

[wp_charts title=”kilchoman_10th_2020″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 10, 25, 15, 15, 25, 20, 15, 30, 10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 201016, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *