Bruichladdich Cuvee 407 PX 46%

Den andra provsmakade Bruichladdich-whiskyn ifrån varuproven jag fått av Bibendum (stort tack!) är denna nya Cuvee 407: PX (Pedro Ximenez Sherryfat).

Bruichladdich Cuvee 407_L”Cuvee 407: PX har fått fortsätta lagringen i sherryfat från Jerez som under decennier använts för lagring av sherry, tillverkad på druvan Pedro Ximenez (PX). Vin som tillverkats på Pedro Ximenez är mycket sött och mustigt. PX fat har länge varit flitigt använda inom whiskydestillering då de ger whiskyn en särskild smakrikedom.

Whiskyn har en rik doft av russin, mörk choklad med fruktiga inslag av plommon, dadlar, mörka körsbär och marmelad. I smaken flätas den mörka frukten samman med toner av citron och vanilj samt en krispig sötma från den skotska malten.”

cuvee_px

skalan

 WHISKY:  Bruichladdich Cuvee 407 PX
 STYRKA:  46%  ÅR: –  ÅLDER: 21
 REGION:  Islay  TYP: Single malt  PRIS: 1.090 kr
 DESTILLERI:   Bruichladdich
 LEVERANTÖR:  Bibendum

 

SORT: Cuvee 407 PX

DOFT: (4,25 p) Mörkt kopparfärgad whisky med tydliga sherrynyanser av russin, mörk choklad och plommon. Har en underbar och riktigt inbjudande doft!

SMAK: (4,25 p) Mjuka och härliga toner av både russin, plommon, mörka bär och lite söt vanilj. Mums, detta ’är en riktig läckerbit för gommen och denna kan man njuta länge utav! 😛

ESMAK: (4,00 p) Långt avslut med flera lager och där lite citrus kommer in från bakgrunden… Riktigt bra!

HELHET: (4,50 p) Fantastiskt god, mjuk och lite söt whisky med tydliga sherryinfluenser. Mycket välbalanserad (orökig) whisky som tål att vattnas försiktigt. Denna vill jag definitivt smaka mera av! 🙂

TOTALPOÄNG: 17,00 av 20,00 p

bibNotering: 130722, Varuprov/sample, Bibendum

[Musiktips] Avnjutes gärna till tonerna från:

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 55 times, 1 visits today)

6 svar på ”Bruichladdich Cuvee 407 PX 46%”

 1. inte helt oväntat att ni skulle tycka det som sherry lovers 🙂

  jobbigt att spendera semestern borta från hemmet, har blivit väldigt lite whisky så här långt… mest törstsläckande öl, men det är ju inte helt fel heller!

  1. Vaa, ingen whisky på semestern?? 😉 Fast kan hålla med om att ölen har smakat riktigt gott denna varma sommaren! Kanske finns nått bra tips på den bästa ölen hittills?

   1. inga tips tyvärr, vart i spanien 2 veckor.. där blev det mest estrella och san miguel för att släcka törst.

    sen när jag mellanlandade i stockholm halkade jag in på en tjeckisk ölfestival i kungsträdgården… där drack jag ett par jag aldrig druckit innan som var ganska ok, men inget speciellt.

    Första bolagsbesöket så blev det ett par Lagunitas IPA och ett par Oppigårs Indian Tribute.. fast de visste jag ju var säkra kort redan innan =)

    så tyvärr inget spännande att komma med direkt.

    1. Att dra till Spanien när det är bästa sommaren här på typ 20 år är ”dålig planering”, hehe 😉

     Oppigårs Indian Tribute är för alla er bloggläsare och som ännu inte smakat ett givet tips! Riktigt jäkla nice och en av Oppigårds bästa tycker jag! 😀

     Lagunitas IPA är ju också som du säger Robban ett riktigt säkert kort. Såg dock att jag inte fått med den här på sidan än… (tror det finns några i ”ölskåpet” så det kan ju hända det kommer upp en notering innan sommaren är slut)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *