BenRiach 13 Virgin Oak 1999 46%

nigablogosmallIdag släpptes denna 13-åriga whisky på SB med klassisk Speyside-karakär ifrån BenRiach-destilleriet och där det är Nigab som står som Sverige-leverantör.

Som whiskybloggare har jag med stor tacksamhet fått möjlighet till ett litet smakprov på några cl av denna tappning. BenRiach 13 Virgin Oak 1999 fylldes på ex-bourbon hogshead den 12 augusti 1999 och har avslutats på virgin oak-hogshead och är buteljerad till 46%. (Tackar, Daniel A)

benriach_13_virginoakskalan

 WHISKY:  BenRiach 13 Virgin Oak
 STYRKA:  46%  ÅR: 1999  ÅLDER: 13
 REGION:  Speyside  TYP: Single malt  PRIS: 699 kr
 DESTILLERI:   The BenRiach Distillery
 LEVERANTÖR:  Nigab

Mina omdömen: BenRiach 13 Virgin Oak 1999 46%

benriach13DOFT: 4,00 Mjuka och väldigt söta tongångar i doften där både päron och honung är framträdande. I bottenlagret finner man ekinslag och lite nötighet.

SMAK: 4,00 Smaken är mycket god och har ganska dov fruktighet som består av päronsötma, ekfat och nötig vanilj. Föredrar den helst ovattnad vid buteljeringstyrkan 46% då den annars tenderar att dra mot lite beskare och tamare avslut.

ESMAK: 3,75 En orökig whisky med ett medellångt avslut som tillsammans med lite päron och vanilj rundar av mjukt och med liten hetta.

HELHET: 3,75 En god och lite ungdomlig whisky ifrån Speyside-området med eleganta och lite dovt fruktiga nyanser och örtinslag. Denna smakar jag gärna på igen om jag är sugen på en orökig whisky med päronsmak och vaniljsötma.  Rekommenderar personligen att dricka den ”neat”.

TOTALPOÄNG: 15,50 poäng

Notering: 130902, Varuprov/Sample, Nigab

[Musiktips:]

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
(…och glöm ej att ”prenumerera” på den!)

(Visited 20 times, 1 visits today)

4 svar på ”BenRiach 13 Virgin Oak 1999 46%”

  1. Ja, gillar man lite sötare whisky med päron- och vaniljnyans och som inte är rökig alls så kan detta vara ett alternativ… SoW-leveransen är skickad btw! 😉

   1. Låter gött.

    Jepp leveransen motagen 🙂
    Ska bli spännande och se vad du hittat på denna gång. Och tack för Bonusprovet oxå föresten. Alltid intressant med blindprov.

    1. Låter bra. Är också själv riktigt nyfiken på SoW-whiskyn som är en oprovad nyhet även för mig. Bonusprovet tror jag du har ganska stora chanser att sätta rätt gissning på… om jag nu inte gjort pressen på dig alltför stor, hehe 😉 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *