Isle of Islay 21yo First Cask 1990-2012 54% – Blindprov/Markus (TPWC)

Fortsatte på den redan inslagna vägen under gårdagskvällen med att även smaka av ett blindprov som jag fått ifrån Markus i TPWC och som även driver en öl- och whiskyblogg med samma namn. (Öl & Whisky)

blindprov_msu 
 WHISKY:  Isle of Islay (1st fill sherry butt, Cask #12)
 STYRKA:  54%  ÅR: 1990  ÅLDER: 21
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ? kr 
 DESTILLERI:  ?  SB-ART NR:   ?
 BUTELJERARE:  First Cask  LEVERANTÖR:  ?

 

isleofislaySORT: (min gissning) Glenfarclas 25 Rätt svar var: Isle of Islay 21 First Cask

DOFT: (4,25 p) Goda och påtagliga sherrynyanser (med ett litet vinöst inslag?) hittar fram och med en doft av katrinplommon, ekfat och en fruktig jordighet.

SMAK: (4,00 p) Mycket njutbar orökig whisky med viss fruktighet av katrinplommon, mörka bär och svag vanilj. Lite vanilj anas i bakgrunden.

ESMAK: (4,00 p) Svaga, lite småbeska chokladtoner kommer fram mot slutet tillsammans med vaniljen.

HELHET: (4,25 p) Komplex och sherrynyanserad whisky med ekfatstoner. Efter en stund i glaset kommer mera (ganska mycket mera!) fatbeska fram. 

Ev. kommentar: Smarrig whisky men oj vad svårt det blev när man skulle klämma fram en gissning! Var i ett tidigt skede nästan helt säker på att detta var en efterlängtad återprovning av Yamazaki 18. (som jag velat göra pga. att denna provades i ett tidigt skede vid en provning med AWC och då vi ännu inte riktigt hunnit sätta vår betygskala). Det som dock förbryllar lite grann och som faktiskt får mig att ändra min gissning i absoluta sekunden är den rikliga fatbeskan som tillkommit då glaset få stå orört en stund. Ja, för inte kan väl detta vara så enkelt att det är vad som står gömt på den kvarlämnade etiketten – Bowmore från Svenska Eldvatten:) 😛

TOTALPOÄNG: 16,50 p  

Notering: 140210, Sample, Markus (TPWC)

[Musiktips:]

http://open.spotify.com/track/5DwIEIEJy5uDDcfWRiopNC http://open.spotify.com/track/5DwIEIEJy5uDDcfWRiopNC
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 29 times, 1 visits today)

3 svar på ”Isle of Islay 21yo First Cask 1990-2012 54% – Blindprov/Markus (TPWC)”

    1. Ohh fan, jasså det var en Islay?? Det må jag säga var en smula oväntat faktiskt! Nån vetskap om vilket destilleri som kan vara inblandat i denna för övrigt orökta men prima whisky?

      1. Jepp, från Islay, men röken frånvarande. Misstänker det kan vara från Bunnahabhain eller Bruichladdich, men mest pga att den inte är rökig. Har inte hittat några trådar om vad det kan vara för nått 🙁

        Men visst är den god 🙂 21år på sherryfat är inte fy skam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *