Port Charlotte Private Cask 62,8%, #1193 (blindprov 2, MSU)

”Är det inte den jag tror att det är, då tror jag inte att det är den…” Hehe ja, detta numera bevingade uttryck och som kom till vid den senare delen av en AWC-träff funkar ju nästan som en helgardering och passar fint in på det andra blindprovet ifrån Markus på Öl & Whisky och som jag nu fått i mitt glas. 🙂

De flesta av oss whiskydrickare har med all säkerhet också dykt på denna typen av whisky, en whisky som både tilltalar och som har något lite motsägelsefullt över sig och som man kanske inte gillar alls. Riktigt så illa är det inte med dessa droppar men som känns väldigt varierande då de ändrar och byter smak och karaktär hela tiden i glaset vilket gör att den känns ganska svårplacerad. (Öhh, hur många lättgissade blindprov finns det?) 😉

blindprov2_msu
 WHISKY:  Port Charlotte Private Cask
 STYRKA:  62,8%  ÅR: 2002  ÅLDER: 10
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt   PRIS: ? kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT:  Bruichladdich  LEVERANTÖR:  –

 

pc2002SORT:  (min gissning) Bunnahabhain Toiteach

DOFT: 3.50 kokade gråpäron på en bädd av kornmalt och gräddkola, ja det är mitt första doftintryck som denna whisky ger mig tillsammans med en del hintar av lite lågmäld rökighet. Lite vass i kanten bitvis.

SMAK: 3.75 Smaken är överraskade väldigt olik doften och bjuder på en betydligt mera rökighet (som inte alls varit så framträdande i doften!!) och godare upplevelse. Goda svaga toner av lemon och jod(?) letar sig också fram men där finns också nån liten (spritig) bismak som drar ner betyget lite. 

ESMAK: 3.50 En svårbestämd whisky som ändrar lite karaktär emellan sipparna, där den ena stunden känns väldigt rökig, balanserad och riktigt god. I nästa stund har den lite mera spritiga inslag och strävare, träigare undertoner. Avslutet är medellångt med en del bestående rökiga nyanser.

HELHET: 3.75 Gillar själva röksmaken (påminner om Caol Ila?) riktigt bra men där det finns något annat och lite mindre oklart mellan raderna som får mig att tro att denna whiskyn inte alls kommer ifrån Islay… Eller, gör den kanske det trots allt:) Hummm… en liten skön saltig havskustkänsla med smak av ostronskal finns ju där trots allt och som hjälps fram med några droppar vatten. Kanske kan det vara fråga om en ”HunnaBunna”:)?

TOTALPOÄNG: 14,50 / 20.00 p

Edit: Rätt svar visade sig vara en Private Cask-buteljering med Port Charlotte ifrån Bruichladdich-destilleriet! 🙂

Notering: 140908, Sample, Blindprov, (MSU – Öl & Whisky)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 26 times, 1 visits today)

6 svar på ”Port Charlotte Private Cask 62,8%, #1193 (blindprov 2, MSU)”

 1. Härligt Fredde, bra kommentar: “Är det inte den jag tror att det är, då tror jag inte att det är den…” hehe

  Du är på rätt ö i alla fall. Dock fel whisky 🙂

  Det är en specialare.
  Port Charlotte 10yo Dist. 8/11-02 Bot.10/4-13 en av 222flaskor från ett ”private cask” från en av mina arbetskamrater på 62,8%

  Om jag får säga det själv så var den oväntat ”dålig” för att vara en PC.

  1. Hehe, ja det är inte lätt att ens hamna på rätt ställe eller ens land ibland när man blindprovar och där det rätta svaret denna gången faktiskt var en liten överraskning! 🙂

   Kan hålla med om att den inte kom upp i riktigt samma klass som man är van vid när det gäller PC. (har dock noterat att exempelvis min PC8:a kändes lite förändrad och försämrad när det inte var så mycket kvar i flaskan och då oxidationen hade gjort sitt, under ett antal månader…)

   Finns det möjlighet att få nån bild på flaskan är det bara du mailar över när det passar.

   //Fredde
   ”two drams down – one to go!”

   1. Ahh.. ok. Ja mina PC flaskor har aldrig hunnit stå till sig och blivit sämre… men där emot krasha min Ardbeg Supernova efter bara några månader… den smaka surt trä och var torr som fan utan rök… helt sjukt :/

    Bilden och min recension finns på min blogg, bara ta bilden… är det fel eller för litet format på den så skickar jag den på att mail till dig 🙂

    1. Tyckte även den var svår att vattna.. hittar liksom inte någon balans i den.. antingen för mycket så den ”dog” eller för lite så den bara blev kryddig… knepig

     1. Kikade in på din sida och ”lånar” bilden…

      Tycker oftast att whiskyn i flaskor som står öppnad en tid nästan vinner på lite mera luft. Dock finns det väl som alltid undantag och det är väl kanske inget man kan förebygga mer än att kanske inte dra allt för länge på dom…

      Ny Supernova på ingång den 18 förresten… men gissar att du redan vet. Ännu ett helt obefogat måsteköp, hehe

      1. Hehe.. ja du har så rätt Fredde.. jag försöker tänka ”Jag behöver inte den flaskan” medans andra hjärnhalvan säger ”MÅSTE HA”…hahaha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *