(Bruichladdich) Port Charlotte Scottish Barley 50% (x2) (AWC-sample #39, HHG)

Edit: Så kom då det rätta svaret in för vårt blindprov i juli och som råkade vara en sort som jag själv hade provat alldeles nyligen. Lite anmärkningsvärt och intressant är att jag ena gången ger den 16,75 poäng och andra gången (när jag provat den blint) endast 13,25 poäng. Fast detta tycker jag ändå ganska bra visar och bekräftar min tidigare ställning angående whiskybedömning och poängsättning, det är ganska lätt att bli lite ”färgad” om man ifrån början vet innehållet. Whisky bör bedömas blint! 🙂

Juli månads blindprovs-sample kommer ifrån whiskyklubb-medlem HHG och här kommer mina smaknoteringar och min gissning på vilken sort jag nyss fått prova. I vanlig ordning presenteras det rätta svaret, både här på freddeboos.se och på AWC-sidan så fort alla de andras svar också har inkommit.

portcharlotte_scottishbarley 
 WHISKY:  (Bruichladdich) Port Charlotte Scottish Barley Heavily Peated
 STYRKA:  50%  ÅR: ?  ÅLDER: ?
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 599 kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Bruichladdich   LEVERANTÖR:  Nigab

 

SORT: (Min gissning) Spirit of Hven Urania 

DOFT: 3,50 Citrusfylld och lite maltig doft med inslag av grönsåpa. Gissningsvis ej kylfiltrerad och utan färgtillsats. Trevlig glasridå med sega whiskylegs! 

SMAK: 3,50 Ganska fyllig och besk inleding med lite oljig underton och lite syrlig lemonfrukt. Lite pepprig och speciell smak med drag åt tallbarr. 

ESMAK: 3,00 Avslutet bjuder på ännu mera pepparfylld hetta och beska lemonfrukter och färska tallbarr. 

HELHET: 3,25 Några droppar vatten ökar nästan på pepprigheten ännu mer och smaken av det vita och lite beska som finns i skalet på en grapefrukt. Hyfsat god men lite speciell… 

TOTALPOÄNG: 13,25 p

Notering: 140713, AWC-sample #39 (HHG)


 

Har under vårkanten och i början av sommaren varit ganska flitig med att införskaffa mig en del samples på några intressanta sorter som jag av en eller annan anledning inte kunnat få tag på hela flaskan av. (oftast för att det är ganska få flaskor tillgängliga eller med priser som överstiger min budget, Systembolags-fails osv.)

Därför är det kul när man med hjälp av internet och andra whiskykompisar kan komma i kontakt med andra nördar och därav kunna byta/köpa till sig lite olika whiskysorter som man är sugen på att få prova. 😀

 

DOFT: (4,00 p) Söta tongångar med inslag av apelsin och goda inslag av askrök som ligger och lurar lite längre bak. Känns nästan lite ”krispig” i doften och färgen är härligt ljust gyllenfärgad. Något mindre kraftfull i rökdoften än förväntat (40 ppm) men ändå med mycket goda och fräscha maltinslag. 

SMAK: (4,25 p) Smakmässigt ligger de söta och lite pepparheta inslagen direkt i främsta rummet och där toner av den utbrända eldstaden och den askiga rökigheten långsamt mullrar fram bakifrån tillsammans med ett och annat svartpepparkorn. Dock inte fullt så brutalrökig som andra PC-versioner (ovattnad) utan känns lite mera balanserad och där smaken av kornmalt släpps fram lite mera.

ESMAK: (4,25 p) Det är först i avslutet som de riktigt goda inslagen kommer fram och där förutom den goda rökigheten samsas med goda inslag av både lakrits, menthol och lite plastiga fenoler.

HELHET: (4,25 p) Detta är bra men inte den bästa PC-versionen jag smakat. Känns något tillbakahållen rökmässigt men ändå med god, lätt och fräscht maltig nyans. Saknar lite mera av själva rökbettet i denna!

TOTALPOÄNG: 16,75 p

Notering: 140713, Sample (NLA-Fb)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 25 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *