Bruichladdich Port Charlotte 2007 CC:01 57,8%

Port Charlotte är kanske som bekant namnet på den lite mera rökiga avdelningen hos Bruichladdich. Namnet är lånat ifrån det ursprungliga Islay-destilleriet som fanns i byn Port Charlotte och som lades ner år 1929. Bruichladdich har åter gett namnet sin heder och använder det numera till sina rökwhiskys för att hedra de män, som slet ute på torvmossarna och i kölnorna vid det gamla destilleriet strax intill havsviken Loch Indaal. 

Whiskyn Port Charlotte 2007 CC:01 är en rökig whisky (40 ppm) som har lagrats på franska ektunnor (french oak) som tidigare innehållit Cognac. Denna whisky hittas på ”Travel Retail”-marknaden och är en Cask Strength-whisky och som vanligt ifrån Bruichladdich-destilleriet varken ej är kylfiltrerad eller färgjusterad.

 WHISKY:  Bruichladdich Port Charlotte CC:01
 STYRKA:  57,8%  DEST. ÅR: 2007  ÅLDER: 8 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 799 kr 
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   – (taxfree)
 PRODUCENT:  Bruichladdich  LEVERANTÖR:  Bruichladdich
 ÖVRIG INFO:  Travel Retail Exclusive, French oak, 40 ppm

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: 4.25 Distinkt och rak emot kommande rökdoft med tydlig Islay karaktär! De lite torraskiga inslagen, den fräscha torvigheten, citrus, lite jordiga undertoner, aprikos, svartpeppar, cognac och med god maltsötma. Här finns många doftvinklar och mycket att utforska! Påtaglig rökighet. 

SMAK: 4.50 Lite spritsig och livfull inledning men där en röktung krämighet liksom väller ut, stävjar upp och lugnar ned. I kölvattnet en svagt beskbetonad, maltig söt nyans (blött hö, aprikos, peppar, ingefära, vanilj, kanel, cognac) som mynnar ut i en dov rökdimma som går åt det lite mera asktorra hållet. Detta gillas!

ESMAK: 4.25 Lång, krämig och balanserad. Med påtaglig torvrökighet som har en del torrare (hö)inslag. Viss sötma återfinns i avslutet samt lättare cognac-beska. Smakrikt!

HELHET: 4.50 En kraftfull och bitvis ganska livlig whisky och med en grundläggande rökighet. En mycket trevlig och rökig Islay-whisky med en cognac-touch som hittas i både doft och smak. Tummen upp för CS-styrka!

TOTALPOÄNG: 17,50 av 20.00 p

Notering: 170804, Sample, (MNI)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 121 times, 1 visits today)

3 svar på ”Bruichladdich Port Charlotte 2007 CC:01 57,8%”

    1. Ja, Port Charlotte brukar ju inte gå av för hackor och har man ett svagt öga (eller kanske mera gom ?) för rökig whisky brukar man sällan bli besviken på dessa… om man lyckas fånga nån, vill säga ??

  1. Då denna inte går att få tag i på Systembolaget i Sverige är frågan VAR man kan köpa denna whisky

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *