Bruichladdich Octomore Edition: 07.1 Scottish Barley (208 ppm) 5 y.o 59,5%

Semestertider och med Covid-smittan härjandes runt om… Givetvis har tanken även slagit mig… tänk om man åker på skiten och dör!?! Och blir en siffra i statistiken. Och med så mycket osmakad whisky som ännu finns att prova!! Fuck – här finns ingen tid att låta gå förlorad och här luktar det folieryck långan väg och på löpande band!! (ja, så en hinner få i sig allt) 🙂

Den vida beryktade whiskyn Octomore och destilleriet Bruichladdich’s spännande försök med att försöka trycka in så mycket hårdrökt torvsmak som möjligt i denna experimentwhisky är något som oftast följs och uppskattas bland de allra flesta (rök)whiskydrickare världen över. 

Denna super-heavily-peated-utgåvan av Octomore Edition 07.1 Ochdamh-mòr buteljerades under 2015 och är en skapelse av Jim McEwan (master distiller) med 52 år inom yrket. I denna har man låtit whiskyn som är framställd av Scottish Barley med 208 ppm (fenolnivå) mogna i 5 år på Amerikanska ekfat.

Höga ppm-nivåer behöver dock inte alltid betyda att whiskyn i sig är rökig och där det finns många fenoler som inte smakar rök. För den som är (rök)whiskyintresserad eller bara kanske är lite mer nyfiken på ingående begrepp som rökhalt, fenoler, ppm osv. så kan med fördel ett besök hos whiskybloggaren Tjeders whisky vara av intresse där det mesta av detta reds ut och presenteras på ett föredömligt sätt.

Bruichladdich Octomore Edition: 07.1 Scottish Barley (208 ppm) 5 y.o 59,5%
 WHISKY: Bruichladdich Octomore Edition: 07.1
 STYRKA: 59,5%  ÅR:  2015 ÅLDER: 5 yo
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1495 kr
 DESTILLERI: Bruichladdich  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Bruichladdich  LEVERANTÖR: Bruichladdich
 ÖVRIG INFO: Fattyp: American Oak, 208 ppm

 

Mina omdömen: Bruichladdich Octomore Edition: 07.1 Scottish Barley (208 ppm) 5 y.o 59,5%

DOFT: Lite svårdefinierbar till en början och där jag först tycker den drar lite åt syrlig torv, halm, amoniak och torkat gräs. Kanske även nått grönt äpple också. Lätt menthol-isk. Också lite rök, men inte alls i den förväntade mängden eller kraftfullheten jag hade trott på förhand. Efter tid i glaset (som den definitivt vinner på!) kommer mera sötma fram och där torvigheten känns svulstigare. Här finns också en härlig maltighet som känns tjock och fyllig.

SMAK: Inte heller smaken känns speciellt rökig (för att vara en Octomore) utan med mera jordnära tongångar och där halmen och den lätt sura och ganska brutaltunga torvigheten är bassmakerna tillsammans med lite rund, söt maltighet. Tankarna drar även lite åt äppeljuice och nån droppe ljus sirap. Fortfarande lyser den förväntade rökigheten med sin frånvaro även om det ligger en viss rökhimmel liksom över hela smakpaletten. Ganska tjock/fyllig smakkaraktär där även en del nyanser av honung och lite läder stöttar upp.

ESMAK: Lång, rund, mjuk med fyllig (torv)smak och en del hovrande rökighet i bakgrunden. Med ganska söt, fyllig maltighet.

HELHET: Detta är en riktig god och fyllig whisky med ganska runda smaker runt om och dessutom med hyfsat maskerad spritighet. Lite besviken dock på den frånvarande rökigheten som inte riktigt fanns där och som jag hade hoppats lite på. Tycker personligen inte att den vinner nått på att vattnas men att man bör ge den rejält med tid i glaset för att låta den öppna upp ordentligt. Imponerande!

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

[wp_charts title=”octomore07″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 10, 20, 15, 20, 25, 20, 20, 25, 10 ” labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200629, (FAN)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *