Smögen Primör, 63,7% 3 y.o

Smögen Whisky’s Primör fyllde i början av året 2014 tre år och är deras första buteljering som släpptes i Mars. Detta är fatstyrkestark buteljering på 63,7% och som kommer ifrån det unga whiskydestilleriet (grundades 2009 av Pär Caldenby) beläget på den Svenska västkusten och som jag införskaffat mig en sample utav. (Med ett inköpspris på över dryga tusenlappen för 50 cl är jag dock lite för snål för att våga mig på ett chansköp…)

smogen_primor_3
 WHISKY:  Smögen Primör
 STYRKA:  63,7%  ÅR: 2014  ÅLDER: 3
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: 1.276 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Smögen Whisky AB  SB-ART NR:   40406
 BUTELJERARE:  Smögen Whisky AB  LEVERANTÖR:  Smögen Whisky AB

 

DOFT: (3,50 p) Ovattnad så har denna en ganska rå och träbetonad doft med en hel del kryddiga inslag. Färgen går åt guld och ljus koppar och är gyllenbetonad. Efter en liten stund i glaset släpper den ifrån sig mer sherrynyanserade toner, ljus sirap och svaga rökdimmor.

SMAK: (4,00 p) Med 63,7% i buteljeringsstyrka ger ett ganska brett och generöst utrymme att tillsätta några droppar vatten. Noterbart är dock att den ovattnad är riktigt trevlig och inte alls så spritig som man kan förvänta sig. Att sedan rökinslagen dessutom har växt till sig och är riktigt goda och ger ett större avtryck gör att man måhända kanske tvekar lite grann att bevattna den. Smaken är lite krämigt gräddig och har lite kryddiga inslag. Ljusa sherrynyanser virvlar också runt i munnen och blandar sig med de goda rökdimmorna och svag vanilj. Överraskande bra! 🙂

ESMAK: (3,75 p) Lite mera spritighet växer fram emot slutet och där mera fatiga inslag trycker undan röken lite grann. Smaken fortfarande ganska kryddig. 

HELHET: (4,00 p) Ojoj, hatten av! En mycket imponerande och välsmakande ung whisky (med en del ännu lite råa men ändå goda inslag) och som definitivt redan nu, endast som 3-åring kör över många andra väletablerade sorter. Denna här smakresan och upplevelsen kommer jag definitivt att lägga på minnet och ställa in siktet på framtida släpp ifrån Smögen Whisky samt överväga ett inköp av denna! Imponerande och tummen upp! 😀

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 150126, sample, (Broder Malt)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram
(Visited 31 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *