Smögen Single Cask 59/2011 9 YO 60%

Rökig whisky ifrån Sverige är ju alltid spännande testa på och där vi rökälskare numera kan gotta oss åt att flertalet av våra inhemska destillerier allt som oftast släpper denna typen av singlemaltswhisky. Kul!

Ifrån sydliga och välkända Smögen Whisky släppte man i April i år en singel cask-buteljering av en superhårdrökt malt med hela 96,9 ppm fenolhalt och som buteljerades vid styrkan 60%. Detta är en whisky som legat 9 år på ett puncheon-fat (ca 500 liter) gjort på Amerikans vitek och som rostats hårt.

Whiskyn destillerades i Dec – 2011 och buteljerades i Mar- 2021
Fattyp: White Oak Puncheon
Malttyp: Super Heavily Peated (96,9 ppm)

(En whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till bloggen privat).

Smögen Single Cask 59/2011 9 yo 60%

 

 

 WHISKY: Smögen Single Cask 59/2011 9 YO 60%
 STYRKA: 60%  DEST. ÅR: Dec – 2011  ÅR: 9 yo (Mar – 2021)
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 1195 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Smögen Whisky  SB-ART NR: 40900
 PRODUCENT: Smögen Whisky  LEVERANTÖR: Smögen Whisky
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ÖVRIG INFO: Fattyp: White Oak Puncheon, Super Heavily Peated (96,9 ppm)
 ANTAL FLASKOR: 911 st

 

Mina omdömen: Smögen Single Cask 59/2011 9 YO 60%

Smögen Single Cask 59/2011 9 YO 60%DOFT: Robust och mycket maltig doft med en hel del spännande rökkaraktär. Här finns också inslag av halm, alkohol och kanske även en liten svag ton av smörade popcorn(?). En lätt vridning på glaset avslöjar ganska sega whiskylegs och där ridån med de ganska små och kvarhängande dropparna känns något trögflytande.

SMAK: Ett ännu större och tydligare röktryck kommer fram direkt man tar whiskyn i munnen. Även här är inslag av spannmål, halm och den hårt rökta torven några av de mest tongivande karaktärerna i denna whisky. (som jag även uppfattar som lite ”fet”)

Smögen Single Cask 59/2011 9 YO 60%ESMAK: Lite fet/oljig karaktär upplevs även här i det ganska långa och kraftfulla avslutet och där de rökiga tongångarna nu spelar mest och högst i hela orkestern… Viss maltsötma finns och en lite pepprighet. Ingen större beska att tala om tycker jag.

HELHET: En god, rak och ganska okonstlad whisky som bjuder gommen på de mest grundläggande smakerna man (jag) förknippar med singelmaltswhisky. Det är malt, spanmål, (rökig) torv, halm och så med en hel del tryck i smaken och där givetvis alkoholstyrkan kan tämjas ned något med hjälp av några droppar vatten.

Ev. kommentar: En svensk rökwhisky av denna kaliber och med så här pass goda och utvecklade (rök)smaker kan bara applåderas. Kanske inte riktigt full pott ännu för min del men tycker att detta bådar riktigt gott inför framtiden! Det är bara att köra på!! 👍😃

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20.00 p

[wp_charts title=”smogen_25_2011″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,10,20,15,15,30,20,15,30,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 210912, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 54 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *