Mariestads Kanalporter 6,0% (Spendrups)

De allra flesta i drickbar ålder har med nästan hundraprocentig säkerhet dykt på och smakat den och det är naturligtvis Spendrups storsäljare av Mariestads Export som här avses. Den något starkare Old Ox-verisonen är också en ganska vida spridd och gångbar öl av typen ljus lager och som många öldrickare har smakat på. 

mariestads_beerFörutom den traditionella Julebryggden så finns även så här frampå vårkanten en Påskbrygd med tydlig beska och inslag av torkade dadlar, apelsinskal, knäck och mörkt bröd. Av någon underlig anledning så har ingen av dessa massproducerade öl ännu kommit att testats här på freddeboos.se men där mina smaknoteringar förhoppningsvis dyker upp här på bloggen i sinom tid. 

Detta inlägg kommer istället koncentrera sig på ett lite mera småskaligt öl ifrån skaparen och bryggmästare Richard Bengtsson och som går under namnet Mariestads Kanalporter. En porter som baserats på humletypen Magnum och Saazer och med en alkoholstyrka av 6,0%.

kanalporter_etikettDå jag har Göta Kanal med dess början (eller slut, lite grann beroende på hur man ser på det…) och sommaridyllen Sjötorp bara några mil bort, där man nästan kan ana siluetten av ”Vänerns pärla” och den forna bryggeristaden Mariestad snett borta i horisonten. Därför känns det riktigt kul att få chansen att provsmaka detta öl, ett öl som också ingår i stjärnkocken Björn Frantzen och Richard Bengtsson unika smakresa genom sommar-Sverige. Bryggt i en upplaga av endast 1500 flaskor. Spännande! 🙂

DEN STORA SMAKRESAN – En 8-delars serie på Mariestads YouTube-kanal.

Med Richards mikrobryggeri i bagaget ger de sig av längs Göta Kanal på jakt efter nya smakupplevelser. På vägen delar de med sig av sina tankar om mat och öl, filosoferar över smaker och hämtar inspiration och kunskaper från örtexperter, ölhistoriker och tunnbindare.

Resan slutmål är att skapa nya spännande öl. Kommer samarbetet mellan den traditionelle bryggmästaren och den nyskapande stjärnkocken bli välbalanserat, uppfriskande och njutbart? Eller tar beska över?
(Läs mer på: www.mariestads.se)

mariestads_kanalporter60

Mitt omdöme:

Snabbt tillbakadragande krämigt brunt skum som doftar svagt av kaffe, choklad och kavring.

Smaken har en ganska fyllig ton inledningsvis och är lite ”skummig” i karatären. Sötman är påtaglig och går hand i hand med en liten syrligare (citrus?)-nyans. Svag ton av konfektlakrits kan anas i det lite torrare avslutet. Ganska låg kolsyrenivå.

Överlag en lättdrucken porter som gärna för min del hade kunnat få vara något lite tuffare i smaken då den efter en stund i glaset blir förhållandevis anonym. Blir efter en lite längre stund i glaset något slätstruken och orkar inte riktigt fylla ut och upprätthålla alla de goda smakerna. Vaxad kork är snyggt, dock inte så praktiskt…

Notering: 150327, FAN – Se alla smakade ölsorter

 SORT: Mariestads Kanalporter  SB ART.NR: 89093
 TYP: Porter  STYRKA: 6,0%
 PRIS: 169,90 kr (750 ml)  LAND: 
 PRODUCENT: Spendrups Bryggeri  LEVERANTÖR: Spendrups Bryggeri 
 Ganska god (Inga fel men står inte ut så mycket. Den är nästan “där”!)
 

Rating: ★★★★★★☆☆☆☆ 6/10 

 
 ÖVRIG INFO: Flaska #166 av 1500

 

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 62 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *