anCnoc Peatlands 46% (2015)

Dags att prova en rökig whisky ifrån anCnoc och skotska höglandet. 9 ppm säger etiketten. Nyfiken! 🙂

Den skotska rökwhiskyn är vanligtvis oftast sammankopplad med destillerierna som finns ute på ön Islay men där det ibland händer att man inne på fastlandet ”peatar”upp sin whisky med att torka grönmalten med torv.

anCnoc som produceras i Knockdhu Distillery har i sin serie The Peaty Collection namngivit sina utgåvor med hjälp av verktyg som används vid arbete med torven, Tushkar (15 ppm), Rutter (11 ppm), Flaugther (14,8 ppm), Cutter (20,5 ppm) och Rascan (11,1 ppm).

Denna limiterade buteljeringen Peatlands (9 ppm) riktar sig mot västra och östra Europa och de skandinaviska länderna och släpptes på SB i början av augusti med 3600 st flaskor tillgängliga för den svenska marknaden.

ancnoc_peatlands_4617,00
 WHISKY:  anCnoc Peatlands
 STYRKA:  46%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Highlands  TYP: Single Malt  PRIS: 499 kr
 DESTILLERI:  anCnoc  SB-ART NR:   20283
 PRODUCENT:  Inver House Distillers  LEVERANTÖR:  Berntson Brands AB
 ÖVRIG INFO:  9 ppm, 3600 flaskor (swe)

Mina omdömen: anCnoc Peatlands 46% (2015)

DOFT: 4.50 Riktigt magnifik och elegant rökighet i mellanklassen med underbara inslag av söta äpplen, några skivor bacon, fräsch citronlime och vaniljcocos. Svag ajax-ton efter en stund i glaset. Gillas!!

SMAK: 4.00 Går man på enbart det rökiga inslaget så är det en mycket minnesvärd och god smakupplevelse och där ancnoc-whiskyn visar helt fantastisk och förträffligt god röksmak. Wow! Totalt sett haltar dock smaken lite och känns alldeles för lätt och där de underliggande tonerna knappt orkar ta sig förbi tandraden i munnen innan den stupar redan vid framspetsen på tungan. Oj, vad man vill att smaken skall orka bära så mycket längre för att kunna understödja denna helt fantastiskt goda rökigheten.

ESMAK: 4.25 Salmiaksöt rök lockar ut torkat hö, gröna äpple och färskt gräs med en liten svag touch av svavel/tjära samt en citronsyrlig ton som är långsamt avklingande. (Känns betydligt rökigare än 9 ppm!)

HELHET: 4.25 Det är svårt att inte dra Islay-paralleller för här finns samma underbara röktoner (om än bara i medelstyrka) som ofta återfinns i rökmonstren som tillverkas ute på ön. Smakmässigt blir den dock lite tunnare/lättare i smaken än dessa men är ändå riktigt bra! Detta är den bästa ancnoc som hittills har korsat min väg och min gom! Rekommenderas!

Ev. kommentar: Skall man tvingas att handla nas-whisky under en överskådlig tid framöver så fyller jag gärna mitt skåp med detta! En ny solklar highland-favorit! 😀

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20.00 p

Notering: 151015, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 15 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *