Ardbeg Dark Cove (2016) Committee Release 55%

”Take this whisky and hide it well. For its heart has been matured in DARK SHERRY CASKS…” 

~ The DARKEST ARDBEG ever ~

Det har i dagarna (slutet av maj) släppts ännu en Commitee Release ifrån en av de stora giganterna inom rökwhisky ute på ön Islay och där det i runda slängar kommit runt ca. 1300 st flaskor till Sverige för oss här att kunna ta del utav. Ett således hyfsat stort antal och därför inte helt omöjligt att kunna vara med och nypa en flaska utav och valde därför att ”go for it” på Systembolagets Allmänna Whiskylotteri…

(frågan om huruvida SB’s upplägg känns rättvist, modernt osv. kommer helt att utlämnas därhän i detta inlägg men där frågan kanske tas upp senare här framöver för att belysa problemen för alla oss whiskylovers. Även tankar och funderingar kring hur whiskyindustrin i övrigt har gått och blivit en tvättäkta och fulländad Hollywood-produkt med tanke på all marknadsföring och hype kring alla släpp som sker kommer inte heller att tas upp närmare men där jag personligen är av en ganska negativ åsikt…)

Cut the crap and let the whisky talk! 😀

17,75ardbeg_darkcove
 WHISKY:  Ardbeg Dark Cove Committee Release
 STYRKA:  55%  ÅR: 2016  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 899 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg Distillery  SB-ART NR:   11588
 PRODUCENT:  Ardbeg Distillery  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO:  Limited Edition

Mina omdömen: Ardbeg Dark Cove (2016) Committee Release 55%

DOFT: 4.75 Gyllenrostbrunfärgad whisky som ger ifrån sig en MYCKET behaglig och intressant doft. Här luktar det Islay på lång väg! Svagt söta sherryinspirerande dofter möter en mer svavelnyanserad rökton som också har ett lite torrare bihang. Lite sådär gött småsmurriga och dova träfatsinslag anas tillsammans med lite mera medicinal nyans som också kommer också fram.

SMAK: 4.50 Bred, fyllig smak. Rökig smak! Tjäran och det gamla nötta repet på botten av den inoljade ekan finns där och även en hel del torkade mörka bär, sherry och lite grönt gräs(?). Lakritspastill och gummisula ligger också långt framme. (det finns dock ett litet smolk i bägaren som utvecklas mera under Ev. kommentar)

ESMAK: 4.25. …och som också är en stor bidragande faktor till det långa, angenäma avslutet som också avger en lättare sherry/kola-ton. Lättare beska.

HELHET: 4.50 Ännu en (NAS) Ardbeg-version som inte gör bort sig. Härlig rök, goda sherryinfluenser och massor av svavel. Hamparep, tjära och en och annan lakritspastill finns också med i smakpaletten tillsammans med den härliga rökigheten som drar lite åt gräddkola-hållet. Lätt beska och en del sötma. 

Ev. kommentar: Om man ska djupanalysera tycker jag smaken och rökigheten stundtals bildar två lager som inte riktigt helt sammanfogats (gift sig) och där det underliggande smaklagret är på gränsen till att kännas något lite urvattnad. Tycker också att whiskyns (riktigt goda) rökdoft är lite för flyktig och snabbt dunstar bort efter tid i glaset. Även om smaken i sig är fantastisk, är detta möjligen en av de stora baksidorna med NAS-whiskyn vi nu för tiden pådyvlas… Att den inte riktigt får tiden att sätta sig och binda ihop sig riktigt? Skulle den kunna bli ÄNNU bättre:) Jaja, nåväl – skulle iaf inte tacka nej till en flaska till! REKOMMENDERAS! 😀

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20.00 p

Notering: 160411, Sample, (SBJ)
Video Credit – Ardbeg

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 59 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *