Ardbeg Ardcore Committee Release (2022) 50,1%

Ännu ett jordevarv och idag den 4 juni 2022, den sista lördagen av Islays Festival of Music and Malt – Fèis Ìle står åter ’Ardbeg Day’ för dörren – Detta är den avslutande festivaldagen (27 maj till 4 juni) och också en av de största whiskydagarna där även whiskymänniskor världen över samlas kring en dram eller två för och att fira Ardbeg, destilleriet och dess unika whisky.

I vanlig ordning har man även ifrån destilleriets sida till att lagom till denna tiden på året lansera en Committee Release och som ibland alla oss Ardbeggians är ett hett villebråd att försöka införskaffa och lägga vantarna på. Har personligen dock tappat lite grann intresset för alla dessa hypade släpp och lade i år därför ingen större energi på den mer än att jag via en whiskyvän fick chansen att ta del av en sample.

Årets vanliga utgåva av den lite alkoholsvagare och något mera tillgängliga Ardbeg Ardcore 46% släpptes här i landet och på Sb så sent som igår och även detta släppet gick mig förbi med en axelryckning. Vet inte hur stort trycket i år var och måhända att jag kommer ångra mig framöver men det brukar ofta att kunna gå att vaska fram åtminstonde ett litet smakprov nånstans och i efterhand hos nån likasinnad.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till bloggen att kunna provsmaka.

Ardbeg Ardcore Committee Release (2022) 50,1%
 
 WHISKY: Ardbeg Ardcore Committee Release (2022) 50,1%
 STYRKA: 50,1%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.249kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:  41132
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Oak, Committee Edition
 
Mina omdömen: Ardbeg Ardcore Committee Release (2022) 50,1%

DOFT: Jordig rökighet möter köttig maltighet. Här anas inslag av anis, fänkål, grå gymnastik-gummi-matta, bränd torv och en söt, plastig och lite askig rökton. Upplever inte doften fullt så elegant som jag hade hoppats på och där jag behöver lite tid att acceptera den…

SMAK: Ganska fyllig och djupgående och hyfsat tjock torvrökighet som ligger lite grann ovanpå de andra inslagen. Anis, ljummen plast är några av inslagen och där smaken känns tyvärr inte helt sammangift och där munkänslan blir lite åt det vattnigt utspädda hållet. 

ESMAK: Lite mer av torrbesk rökighet framträder mot slutet och där eftersmaken är ganska lång, men lite tunn. Svaga gummistråk, ljust spannmål, anis, och en ganska stor del torrbesk nyans.

HELHET: En lite speciell Ardbeg som jag tycker spretar en del. Eller rätt rejält faktiskt och där jag helt klart saknar klassisk Ardbeg-finess. Smaken är ganska rå, lite plastig/gummibetonad och inte speciellt elegant och tycker jag lämnar en del att önska. Detta är ”inte prisvärt för fem öre…” är tanken som slår mig.

Ev. kommentar: Är inte jätteledsen att jag bara fått tag i en sample av denna! Dock blir man ju nu jäkligt nyfiken på om den ’vanliga’ utgåvan är en lika stor besvikelse, hehe 😄

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Notering: 220604, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 142 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *