Ardbeg Hypernova Committee Release (2022) 51%

Även om man kanske (i alla fall jag) har tröttnat lite på alla Ardbegs uppdiktade historier och marknadsföringsförsök så blir man ju ändå lite nyfiken på vad man hittar på och vad som kommer ifrån ett av världens främsta rökwhiskydestilleri. Och som på senare tid blivit allt tätare med sina ”unika” whiskysläpp.

HN2022 är beteckningen på Ardbeg’s Hypernova senaste Committee Release och där uppgifter talar för en fenolhalt på hela 170 ppm(!) vilket är det högsta fenolvärdet på rökigheten man hittills har haft på sin whisky härifrån. Detta åter ju i och för sig otroligt spännande för alla oss rökwhiskyälskare och nått som självklart lockar till köp och en önskan att kunna få smaka på. Inklusive mig själv också förstås. 😉

Är lite osäker på hur många flaskor som totalt fanns tillgängliga för detta släppet och hur många som letade sig upp hit till oss i de nordligare delarna men där jag i alla fall lyckats jaga fatt på en sample…

För nybörjaren eller den som kanske är sugen på att vilja läsa lite mer om just fenoler och rökig whisky kan rekommenderas att ta del av denna Allt Om Whisky-artikeln med välkända Hasse Nilsson som tar oss med på ”en smakfull vägledning genom rökarna under 500-hundringen”. Även whiskybloggaren Tjeders Whisky har en läsvärd och förklarande post om just värdet ppm och dess innebörd i whiskytillverkningen.

Detta är en whiskypost baserad på en privat insförskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Hypernova Committee Release (2022) 51%
 
 WHISKY: Ardbeg Hypernova Committee Release (2022) 51%
 STYRKA: 51%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 2099 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:  41233
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Ardbeg
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbonfat (170 ppm), Committee Release HN2022, Antal flaskor: (?).
 
Mina omdömen: Ardbeg Hypernova Committee Release (2022) 51%

För att vara det just nu fenolstinnaste  som ardbeg presenterat med hela 170 ppm så måste jag säga att jag blir lite ledsen faktiskt. Den förväntade käftsmällen i klassisk supernova-stil är ganska långt borta (i alla fall och så här långt i doften) och där man får nöja sig med ganska medelklassiga röktoner. Men som ändå har viss potential och är förhållandevis goda. Viss krämighet med rökta charkuterier och en lätt jordig ton är några av inslagen som kan uppfattas. Med lätta vaniljtoner och lite murrig dovhet. 3,75

Ganska söt maltighet som känns fyllig och har en god krämighet i sig. En viss ungdomlighet kan anas och där den hyggligt fylliga rökigheten har lite rökt kött i sig tillsammans med lite sälta och en något dovare jordighet. Fortfarande en ganska stor besvikelse gällande både rökighet och kraftfullhet då man förväntar sig betydligt mer i denna kalibern. 

Medellång och lite ungdomlig men ändå inte så spritig och med en något tillbakadragen rökighet som inte riktigt orkar gå på djupet. Åter rökta charkuterier, kanske nått litet rivet limeskal och med en viss jordighet. 3.50

Överlag en ganska stor besvikelse och en whisky som inte alls når upp till de högt ställda förväntningarna och priset. Visst, det är till viss del ganska rökigt men ändå inte på nått sätt och där den förväntade röksmockan uteblir och man blir kvarsittande på stolen och undrar om resan redan är över. Kom igen Ardbeg, det här håller inte måttet!! 3.75DOFT: För att vara det just nu fenolstinnaste som Ardbeg presenterat med hela 170 ppm så måste jag säga att jag blir lite ledsen faktiskt. Den förväntade käftsmällen i klassisk supernova-stil är ganska långt borta (i alla fall och så här långt i doften) och där man får nöja sig med ganska medelklassiga röktoner. Men som ändå har viss potential och är förhållandevis goda. Viss krämighet med rökta charkuterier och en lätt jordig ton är några av inslagen som kan uppfattas. Med lätta vaniljtoner och lite dov murrighet.

SMAK: Ganska söt maltighet som känns fyllig och har en god krämighet i sig. En viss ungdomlighet kan anas och där den hyggligt fylliga rökigheten har lite rökt kött i sig tillsammans med lite sälta och en något dovare jordighet. Fortfarande en ganska stor besvikelse gällande både rökighet och kraftfullhet då man förväntar sig betydligt mer av denna whisky.

EFTERSMAK: Medellång och lite ungdomlig men ändå inte så spritig och med en något ”tillbakadragen” rökighet och som jag tycker inte riktigt orkar gå hela vägen på djupet. Åter rökta charkuterier, kanske nått litet rivet limeskal och med en viss jordighet.

HELHET: Överlag en ganska stor besvikelse och en whisky som inte alls når upp till de högt ställda förväntningarna och till det utsatta priset. Visst är till viss del ganska rökigt och har en hel del göttig Ardbeg-karaktär, men ändå inte på nått sätt, och där den förväntade röksmockan uteblir och man blir kvarsittande på stolen och undrar om resan redan är över… Hypernova? Som en fis i rymden. Kom igen Ardbeg, bättre än så här kan ni!!

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

Notering: 230317, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *