Lagavulin 12 (2015) 56,8%

För egen del så hamnar ofta destilleriet Lagavulin lite grann i skymundan och nästan glöms bort lite grann då man pratar om härlig rökwhisky ifrån Islay. En av anledningarna kan ju förstås vara att man inte saluför sig riktig lika hårt som några av de andra tillverkarna på ön som gärna släpper flertalet (ofta numera också ej årsangivna) nya sorter varje år. Det skall därför bli kul att få stifta bekantskap med denna nya tolvåriga Lagavulin som utkom i slutet av 2015 och som jag införskaffat mig en sample utav. 🙂

18,25lv12_2015
 WHISKY:  Lagavulin 12
 STYRKA:  56,8%  ÅR: 2015  ÅLDER: 12 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 869 kr
 DESTILLERI:  Lagavulin  SB-ART NR:   20297
 PRODUCENT:  Diaego  LEVERANTÖR:  Diaego
 ÖVRIG INFO:  15th release

 

DOFT: 4,50 Tanken och doften går direkt åt havet… Ostronskal, sälta, jod, lemonfrukt, lukten av sjögräs och där den runda, sotiga rökdoften ligger som ett lock över hela härligheten. Denna kan man dofta på i evighet!!

SMAK: 4,75 Bred, fyllig smak med en mycket askbaserad och inledande tjock rökighet. Första delen är snudd på oslagbar. WOW!! I bakgrunden ligger en mera fruktig karaktär. Andra delen innan själva avslutet har en lite mera avtagande karaktär med mera sälta och där rökigheten övergått och blivit lite mera nedtonad och lite lättare/ljusare.

ESMAK: 4,50 Betydligt längre än medel och där den asktorra sältan biter sig fast en längre tid. (Behöver jag ens tillägga att leendet över mina läppar är ganska stort?) Detta är FANTASTISKT GOTT!! 😀

HELHET: 4,50 Åter en fullträff ifrån Lagavulin som slår flertalet av de andra rökgiganterna på paradisön. Bättre än 16-åringen? Ja, faan vet alltså… Möjligen känns den lite lättare i den senare delen av smaken men å andra sidan är ju avslutet magiskt. Denna kan jag helt klart tänka mig en stor flaska utav!!! 😛

TOTALPOÄNG: 18,25 / 20.00 p

Notering: 160420, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 27 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *