Ardbeg Perpetuum (2015) 47,4%

Ardbeg släppte lagom till sitt 200-års-jubileum och firandet av Feis Ile – 2015 sin festivalutgåva ”Perpetuum” (typ oändlig) och som har lagrats på en mix av gamla bourbon-fat och sherryfat. 9400 st flaskor köptes in av Systembolaget och som peatfreak måste givetvis denna testas…

 WHISKY:  Ardbeg Perpetuum
 STYRKA:  47,4%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 849 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   11647
 PRODUCENT:  Ardbeg  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  Lagrad på mix av bourbon- och sherryfat

 

DOFT: 4.75 Fet, jordig skorstensrök blandad med grillad bacon, ostron och impregnerad slipers. Ja den här luktar man gärna och länge på!! Tånginslaget och det gamla hamparepet hittas också där på botten i den tjärade ekan. Liten touch av målarfärg tränger också igenom och når fram till näsan. Detta är riktigt gott!! 

SMAK: 4.25 Ojojoj, vad synd att hela smakupplevelsen ligger så pass långt fram i munhålan och känns nästan urvattnad… Sotig tjära, tallkåda, torv, sirap och vanilj, ja de helt underbara Ardbeg-smakerna finns ju där trots allt men där man saknar tyngden, fylligheten och bettet som i vanliga fall får gomseglet att slå trippelvolter av lycka när whiskyn passerar. (liten avsaknad också av sherrytoner i min mun måste tilläggas)

ESMAK: 4.25 Lång eftersmak och där röksmaken är underbar och gör sitt yttersta men räcker inte riktigt till utan det saknade understödet ifrån resten av malten och bettet. Detta är gott men kunde ha blivit något helt fantastiskt (och det är nästan så att man fäller en tår). 

HELHET: 4.25 Underbar rökighet men tyvärr lite för platt i smaken och där man nästan helt saknar efterdyningarna och det rökfyllda avgrundsvrålet och fylligheten ifrån botten av strupen som man annars så ofta återfinner. Visst, en efterhängande rökton finns där och som hänger kvar en bra stund men som jag upplever går lite mera åt (chili)pepparhållet. 

Ev. kommentar: En mycket trevlig NAS-whisky med suverän rökighet men som tyvärr saknar lite av bettet…

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20.00 p

Notering: 161218, (FAN)

Läs andra whiskybloggares omdömen och betyg om samma whisky:

Peat.se TasteNote Whiskynörden Whisky Saga

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *