Teeling Single Cask Stout Finish 52,5%

’Lá Fhéile Pádraig’ eller Saint Patrick’s Day som dagen kanske är mer känd som för oss nordbor, firades den 17 mars in med att smaka på en sample av en Irländsk whiskey ifrån det nyöppnade Irländska destilleriet Teeling. Detta är för övrigt det första nyöppnade destilleriet med kopparpannor i Dublin på över 125 år.

För att behålla så mycket av smakaromerna är whiskeyn ifrån Teeling inte kylfilterad och denna Single Cask är slutlagrad på 3 stycken ekfat som tidigare lagrat lokal irländsk craft-stout och där 1200 flaskor buteljerades enbart för den svenska marknaden. Nu åker vi, dags att presentera min absolut första Teeling-whiskey! 😛

 WHISKY:  Teeling Single Cask Stout Finish
 STYRKA:  52,5%  ÅR: 2016  ÅLDER: NAS
 REGION:  Irland  TYP: Singlemalt  PRIS: 599 kr
 DESTILLERI:  The Teeling Whiskey Co.  SB-ART NR:   20215
 PRODUCENT:  The Teeling Whiskey Co.  LEVERANTÖR:  TOMP Beer Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO:  Non-chillfiltered, 1200 btl

 

Mina omdömen:

DOFT: 3.50 Näsan bjuder på lite smörig maltighet med runda, fruktiga undertoner och med antydan till spritsighet. Liten teadoft smyger också med de bärande inslagen av aprikos, halm och kokade päron. Hittar inte så mycket ”stout-finish” i själva doften…

SMAK: 3.75 Smaken känns mer fulländad än doften och har flera lager. Rund fruktighet samsas med mogen, lätt krämig maltsötma, gula päron, aprikos, honung och en del mjukare ekinslag. En ganska stillsam whisky som inte sticker fram hakan så jättemycket utan som känns mera avrundad och elegant. Inte illa alls!

ESMAK: 3.50 Längst kvarvarande i munnen är de något söta träinslagen och den torkade frukten. Anar lite vanilj och en pepparstegring som förlänger eftersmaken. Själva stout-finishen tycker jag fortfarande är ganska frånvarande men där whiskeyn ändå håller hög klass.

HELHET: 3.75 Välsmakande småkrämig och mjuk orökig whisky utan några direkta större anmärkningar. Kanske blir den lite för händelselös i min mun men är ändå en angenäm smakupplevelse och som inte kostar skjortan. Ett kul och lite udda inslag på whiskyhyllan och ett destilleri jag kommer hålla ögonen på framöver. 

TOTALPOÄNG: 14,50 av 20.00 p

Notering: 170317, Sample

[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *