Kilchoman Single Cask Sweden Vol. 2: STR-Finish (2011) 9 yo 53,7%

Årets sista blogpost blir faktiskt ingen årskrönika eller nån summering av mitt whiskyår utan kommer istället handla om ett destilleri ute på Islay som alltid legat mig varmt om hjärtat och som jag ända sedan jag för första gången började smaka och betygsätta whisky ofta har hållit högt och gillat väldigt mycket.

Igår smakades det på en sample av en singlecask-buteljerad Kilchoman som fått en STR-finish och som betyder att fatet har blivit ”scraped (or shaved), toasted and recharred” och som är en teknik som används för att kunna klämma ur så mycket smak som möjligt ur fatet. Exakt vilken typ av fat som har använts till just denna whiskyn är för mig okänt och där inte heller etiketten ger nån närmare ledtråd. Men med en 50 ppm-markering så har ju mitt intresse som de flesta förstår redan väckts…

GÖTT NYTT(!) på Er alla MaltWhiskyLovers!! 😄😋

(Detta är en whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till whiskybloggen privat)

Kilchoman Single Cask Sweden Vol. 2: STR-Finish (2011) 9 yo 53,7%

 

 WHISKY: Kilchoman Sweden Exclusive Single Cask
 STYRKA: 53,7%  BUTELJERAD: 2011  ÅR: 9 yo
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 999 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 40979
 PRODUCENT: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 245 st  FENOLHALT: 50 ppm
 FATTYP: Single Cask STR-finish, 
ÖVRIGT: Tillfälligt sortiment

 

Mina omdömen: Kilchoman Single Cask Sweden Vol. 2: STR-Finish (2011) 9 yo 53,7%

Kilchoman Single Cask Sweden Vol. 2: STR-Finish (2011) 9 yo 53,7%DOFT: Inslag av röda bär och söta torkade dadlar. Inslag av sherrykola och en del underliggande rökighet som är ganska dov. Här finns också nånting lätt syrligt och som drar lite åt möbelpolish och läderskinn.

SMAK: Lite mer framträdande torvig rökighet i smaken och där det finns en något syrlig sötma av åter tidigare nämnda röda bär samt en del underliggande fruktighet. God dov rökighet som dock får kämpa lite mot de syrligare inslagen för att nå ut.

ESMAK: Lång och ganska röksyrligt avslut som även har en del choklad i sig. Med avklingande dova torvröksinslag.

HELHET: En härlig rökwhisky som bjuder på många olika smaknyanser och som har en lätt syrlig karaktär. 50 ppm sätter sin prägel men inte fullt ut så mycket som man kan föranledas att både tro och hoppas på. En riktig myswhisky för den kanske något mera bevandrade Islay-drickaren som uppskattar det underliggande dova mullret… Ja, tack!!

TOTALPOÄNG: 17,50 p av 20,00 p

Notering: 211230, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *