Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%

Ifrån Norrköping och den lilla oberoende buteljeraren Kneippen Whisky kommer dagens whiskypost och där en sample av whiskyn Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47% nyligen har smakats på. För de stora whiskyentusiasterna bakom detta projektet Jim, Robert och Fredrik och vars whiskyresa och gemensamma kärlek för whisky började sent 2016 har det i dagens läge och när detta skrivs hunnit bli hela 33 stycken olika egna buteljeringar. Förutom att lagra och framställa egna buteljeringar har man även som hobbyprojekt och intresse att hålla egna whiskyprovingar, både irl och online.

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%  
 WHISKY: Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%
 STYRKA:  47%  ÅR: 2021  ÅLDER:
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ? (70 cl)
 DESTILLERI:  Laphroaig  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR: Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Rum Cask Finish, Batch 1, # Flaskor: ?
Mina omdömen: Kneippen ”Sweet and Peaty” (Laphroaig) Rum Cask Finish 47%

DOFT: Ganska stora och torvrökiga tongångar kommer fram i doften på denna whisky där grundwhiskyn Laphroaig har fått en slutfinish på ett romfat. Det är också det lite söta ifrån romlagringen som sticker ut lite grann och som ger en god karaktär tillsammans med toner av grillat bacon, bbq och utbrunnen brasa.

SMAK: Den klassiska Laphroaig-smaken och rökigheten tar ett ganska stort kommando här. Rum Cask Finishen finns här och kan hittas men får jobba lite för att komma fram bland toner av brända tändstickor, en del sot och lite havssälta.

EFTERSMAK: Kvardröjande sugkaramell där det förutom de trevligt rökiga inslagen även kan hittas en god sötma och härliga hintar av bbq och lädersoffa. Riktigt gott och inte illa alls!

HELHET: En mycket trevlig whisky som drar åt det mörkgula hållet och där de goda, ganska rejält torvrökiga inslagen samsas i en god kombination med tonerna ifrån rom-finishen. (även om jag personligen kanske inte alltid är helt överförtjust i rom tycker jag ändå att det funkar ganska bra här).

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Notering: 240420, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *