Highland Queen 1561 Blended 40%

Jag fortsätter på temat blendedwhisky och tänkte ikväll passa på att hylla ledigheten och provsmaka ännu en sample som min whiskyblogg har förärats att ta del utav. 😀

Bailie Nicol Jarvie är en framgångsrik blandwhisky (Glenmorangie) med högt maltinnehåll och längre lagringstid än vanlig och var en storsäljare under delar av 1900-talet tills den drogs tillbaka av bristen på äldre maltwhisky. Den är nu åter tillbaka i produktion och har fått sitt namn ändrat till Highland Queen 1561. (9/6 – Best. sort)

”Whiskyn Highland Queen blandades för allra första gången 1893 på Roderick Macdonalds kontor i hamnen i Leith där Queen Mary steg i land när hon 332 år tidigare i triumf återvände till Skottland.

Roderick Macdonald var en verklig globetrotter. Han reste över hela världen med sitt orderblock. Överallt där han drog fram hade Highland Queen som följeslagare. Affärerna gick allt bättre och nu lades grunden till en makalös försäljningssuccé. I slutet av 1970-talet såldes över åtta miljoner flaskor och Highland Queen var representerad på samtliga av världens marknader där skotsk whisky fick säljas.

Sverige var tidigt en av marknaderna i Roderick Macdonalds världsomspännande mission. Redan 1 juli 1929 är Highland Queen listad i Aktiebolaget Stockholmssystemet lilla katalog. Då salufördes den i Stockholmsbutikerna till priset 9:75 på helbutelj. I Systembolagets personaltidning från 1933 annonseras Highland Queen som en ”högklassig, förnämlig whisky av respektabel ålder””

 WHISKY:  Highland Queen 1561
 STYRKA:  40%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Scotland  TYP: Blended  PRIS: 349 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   86329
 PRODUCENT:  Highland Queen  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:  Säljstart 2017-06-09

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: Näsan möts av en ganska grainbaserad doft med inslag av äpplen, torkad frukt och ekfat som tar för sig lite grann och där det även finns en lite beskare underton som påminner om grapefrukt.

SMAK: Lite krispig whisky där mjuk vanilj, gråpäron, kanel och torkad frukt följer upp och rundar av. Smakrik blendedwhisky trots den låga styrkan och där även lätt spritighet kan anas tillsammans med en viss maltighet.

ESMAK: Ganska lång eftersmak med en något spretig och träig smak med inslag av del beskare nyanser och där man kan ana en del alkohol och skalet av gråpäron, hö och torkad frukt.

HELHET: Upplever detta som en ganska ”ren och klar” whisky och som känns något starkare än 40% då den har en viss rivighet och en del träiga fatinslag samt lite beska i sig. En blendedwhisky med lite karaktär vilket ju är positivt! Det beska inslaget drar här ned betyget något för min egen del. 

TOTALPOÄNG: 13,00 av 20.00 p

Notering: 170605, Sample, Clydesdale
Text- bildcredit: Clydesdale

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 17 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *