Big Peat Feis Ile 2017 (Sherry Finish) 48%

Lagom till den stora whisky- och musikfestivalen som äger rum ute på ön Islay strax utanför Scotlands västkust så släppte Douglas Laing en begränsad upplaga av sin röknyanserade Big Peat. Detta är en blended-whisky med singlemalter ifrån flera av Islay-destillerierna (Ardbeg, Bowmore, Caol Ila and Port Ellen) ute på ön och där man för första gången i serien låtit whiskyn få sin sista och slutgiltiga smak på sherryfat. Riktigt spännande!!

Big Peat Feis Ile 2017 (Sherry Finish) 48%
 WHISKY:  Big Peat Feis Ile 2017 (Sherry Finish) 48%
 STYRKA:  48%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Blended  PRIS: ca. €80 
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Douglas Laing  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  Finished in sherry casks, 1600 btl.

Mina omdömen: Big Peat Feis Ile 2017 (Sherry Finish) 48%

DOFT: 4.75 Ganska dov men underbar fenolisk doft med sötrökig underton som liksom väller fram. Plastig målarfärg, grå gymnastikmatta, lite medicinala inslag med viss maltighet. Lätt guldig och ganska färgrik för en Big Peat. Lite sötlakrits smyger fram med tiden och man anar även tjärpastill och havskustnyanser.

SMAK: 4.75 Så JÄKLA GOTT… och välbalanserat!! End of story… 🙂 Liksom doften är smaken mycket trevligt ’heavilypeated’ och där den maltsöta torvrökigheten ligger så oerhört väl i munnen. Här finns utbrunnen eldstad, bacon, lakrits, jord, tjära, pcb, i stora mängder samt även ett lite svagare inslag av plommon, dadlar och andra sherrynyanser och där jag upplever den inte alls fullt så bråkig och rå som vissa tidigare versioner varit utan här är smakerna mycket mera samstämmiga och väl sammansatta. Rund och mjuk (rök)smak men ändå med väldigt dov och fenolisk karaktär. Detta är Islay-kvalitet av högsta världsklass!! ?

ESMAK: 4.75 Att min poäng inte når full pott är lite grann beroende av att jag saknar lite mera bett i själva avslutet (samt att det är en NAS-whisky). Smakresan lugnar ner sig lite väl fort men detta är fortfarande så jäkla gott och i bakgrunden kan jag fortfarande i min fantasi höra havet dåna och slita i tångruskorna.

HELHET: 4.75 I min mun en av de bästa Big Peat så här långt. Detta är riktigt bra och innehåller det mesta jag önskar i en whisky och där jag tycker rökigheten är fantastisk och mycket rund till sin karaktär och väl komponerad. Saknar nästan lite grann av de råare inslagen men å andra sidan känns smakerna här mycket mera mogna överlag och den lilla sherryknorren hjälper till att sätta stort plus i kanten. Denna ’peatbomb’ dricks för min del och utan tvekan allra helst helt ovattnad!

Ev. kommentar: Köööp!!! …eller rättare sagt: KÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖP!!!! 😀

TOTALPOÄNG: 19,00 av 20.00 p

Ps. DU följer väl freddeboos.se på instagram? 

Notering: 170825, Sample, (FAN)

[Musiktips:]


   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 54 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *