Bruichladdich Port Charlotte Transparency Feis Ile 2017 56,4%

Lagom till Feis Ile och den årliga whiskyfestivalen släppte Bruichladdich ännu en heavily peated-whisky ifrån Port Charlotte och som bekant är tillhörande destilleriets röksortiment. Transparency är namnet på denna limiterade utgåva (1000 st flaskor) där innehållet kommer ifrån 12 stycken noga utvalda fat. Allt korn som används vid framställningen av denna whisky har varit lokalt odlat på Islay och där även lagringen har skett.

Denna whisky har bara kunna köpas av den som besökt destilleriet under ‘Laddieday’, söndagen 28 Maj – 2017. (Ett stort tack till min namne Fredrik på whiskybloggen FredagsWhisky för möjligheten att kunna få ta del av och smaka några cl. av denna unika utgåvan) 

För den inbitne whiskydrickaren som gillar att ta djupare del av ingående fatinformation kring buteljeringar som denna kan rekommenderas att besöka Bruichladdich-hemsidan där destilleriet delar med sig av detta, sin historia och sina tankar kring just ”Transparency” som ju som sagt var namnet på denna NAS-whisky.

 WHISKY:  Bruichladdich Port Charlotte Transparency Feis Ile 2017 
 STYRKA:  56,4%  ÅR: 2017  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: – kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Bruichladdich  LEVERANTÖR: Bruichladdich
 ÖVRIG INFO:  Buteljerad för Feis Ile 2017,  100% Scottish barley, 1000 btl.

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: 4.50 Underbar rökdoft med lite jordig underton. Tycker mig också finna äpple och kanelstång som breddar denna magiska doftupplevelse. Detta är riktigt gott! Med en söt maltighet som bas och där även små tendenser av ”sur disktrasa” och ”den lilla barnspyan” ger sig till känna emot slutet… 😉 😀

SMAK: 4.50 Kraftfull, bred smak med något lite mindre rökbetonade inslag. Sötare torvighet som blandas upp med halm och kokade äpplen. Röksmaken är inte fullt så framträdande som i doften utan här hamnar de fantastiska maltnyanserna mera i fokus. 

ESMAK: 4.50 Det är först mot eftersmaken som de dova rökdyningarna åter rullar in och hjälper till att sätta sin Islay-prägel på denna mycket goda whisky. Med sin söta maltighet ständigt närvarande i bakgrunden.

HELHET: 4.50 Spännade doft med de ganska jordnära inslagen, den goda torvrökigheten och den sötaktiga maltigheten. Upplever inte smaken fullt så rökig (heavily peated) som man ställt in sig på utan bryter av och går emot en mera välbalanserad och mycket elegant parad av flerstämmiga malttoner. NAS-whisky av världsklass! 

TOTALPOÄNG: 17,00 av 20.00 p

Notering: 171022, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 8 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *