Bruichladdich Octomore 08.3 Masterclass 5 y.o 61,2% (309 ppm)

Idag kl. 10:00 släpper Bruichladdich sitt senaste rökmonster (med 309 ppm!) för den svenska marknaden (via en webblansering) och där man för 1.999 kr kan smaka på ännu ett stycke skotskt whiskyhistoria. Detta är just nu ”på pappret” världens allra mest rökigaste whisky. 18.000 flaskor finns totalt buteljerade, så först till kvarn! 😛
(freddeboos.se har självklart redan lyckats förse sig med en sample av denna på annat håll… nu åker vi!!)

 WHISKY:  Bruichladdich Octomore Masterclass 08.3
 STYRKA:  61,2%  ÅR: 2017  ÅLDER: 5 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.999 kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   40156
 PRODUCENT:  Remy Cointreau Europe & Mea  LEVERANTÖR:  Nigab Ab
 ÖVRIG INFO:  309 ppm, Super Heavily Peated Whisky, 18000 btl

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: 4.25 Inte fullt den rökbomb man hade förväntat (hoppats!) på när näsan djupdyker i glaset. Visst kan man ana ett djup i de smöriga röknyanserna och som verkligen följer med, blommar ut och sätter sin karaktär på smaken. Hittar man även tillsammans ekfatstoner en hel del fruktiga inslag som upplevs ganska söta.

SMAK: 4.50 Riktigt trevlig smak med rund och tjockbottnad, nästan krämig rökighet som har en del sötma i sig. 309 ppm må vara det just nu fenolstarkaste som går att få tag på (just nu) men smakmässigt så har jag nog både en, två, tre eller fyra andra rökmonster som jag personligen upplever snäppet rökigare. Fast själva smaken är å andra sidan RIKTIGT god och mycket väl balanserad. Apelsinmarmelad, halm, ekfat, svavelstick och liten kryddhetta som bränner till på tungspetsen. Pheno(l)menal :)?

ESMAK: 4.50 Det är först när eftersmaken rullar in som denna rökbest ändrar skepnad lite grann och man börjar ana vartåt det barkar och där den torvtunga, fenolstinna röktjocka smaken långsamt börjar röra på sig. Från det mörka gomdjupet kommer det rökpuffar som biter sig fast läääänge… Vill man vattna finns det utrymme. Personligen föredrar jag den helst neat då det är ”detta” jag älskar allra mest hos rökwhisky!! 

HELHET: 4.50 För att uppskatta denna fullt ut bör man kanske ha lite mer än bara ett ganska gott öga till rökstinn whisky då den är, trots sina runda, maltmjuka inslag ändå ganska extrem. Om man törs och vågar (och har kosingen) så är detta ett givet köp och ett stycke whiskyhistoria som kan rekommenderas! 🙂 
Dubbelplus för den väl tilltagna buteljeringsstyrkan!

TOTALPOÄNG: 17,75 av 20.00 p

Notering: 1711022, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 170 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *