Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%

En ny whisky som kommit lagom till sommaren i år är Miltonduff och som nu för första gången lanseras för världen som en renodlad och officiell singlemalt ifrån detta destilleriet. I slutet av förra året släppte producenten Chivas Brothers även en singelmaltsversion av Glenburgie under samma serie. 

“Miltonduff gör solokarriär. Miltonduffdestilleriet är en av grundpelarna i Ballantine’s berömda blend. Nu presenteras den för första gången som officiell Single Malt-buteljering.”

 WHISKY:  Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%
 STYRKA:  40%  ÅR: 2018  ÅLDER: 15 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 399 kr
 DESTILLERI:  Miltonduff  SB-ART NR:  318
 PRODUCENT:  Chivas Brothers  LEVERANTÖR:  Pernod Ricard Sweden
 ÖVRIG INFO:  Ballantine’s Series No 001

 

Mina omdömen: Ballantine’s Miltonduff 15 y.o 40%

 

DOFT: Miltonduff 15 har en ganska god och inbjudande doft där toffekola och apelsinmarmelad är två av beståndsdelarna i denna whisky som snabbt uppfattas av näsan. Här finns också en djupgånde och bärande ekfatston som är utfyllande.

SMAK: Kolakrämiga inslag möter lite ljusare träfatstoner och len vanilj. Russinsötma med liten efterföljande besk ton. Saknar lite komplexitet men där smaken ändå är ganska fyllig och där de goda kolatonerna är överslätande.

ESMAK: Kort till medellångt avslut som har en liten brännande kryddstegring med kolainslag. Känns lite avdomnande och på gränsen till tråkig.

HELHET: 15 år på amerikanska ekfat har satt sin prägel och där kolavaniljen är framträdande tillsammans med goda underliggande träfatstoner. Apelsinmarmelad, honung och päron är bonuspåläggen som hjälper till att lyfta denna lite till. För prisklassen en riktigt trevlig whisky och där något högre buteljeringsstyrka hade kunnat tillföra ännu mer… 

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ✔  Prisvärd? ✔ Rekommenderbart: ✔

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20.00 p

Notering: 180821, FAN
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.