Tomintoul Peaty Tang 40%

När det släpps billig rökwhisky som enligt ryket är baserad på malt med hela 55 ppm (phenol parts per million) så är det ju självklart att man som rökwhiskynörd blir nyfiken. Tomintoul (’Tom-in-t’owl’), beläget på skotska fastlandet tillhör ju kanske heller inte gruppen av destillerier som man allra främst förknippar med kraftig rökwhisky utan där man oftare har en något mera mjuk och elegant framtoning på smakerna i sin whisky.

Detta skall i vilket fall som helst bli intressant att få bekanta sig med… 🙂

 WHISKY:  Tomintoul Peaty Tang
 STYRKA:  40%  ÅR:  ÅLDER: NAS
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 299 kr
 DESTILLERI:  Tomintoul  SB-ART NR:   327
 PRODUCENT:  Angus Dundee  LEVERANTÖR:  Symposion AB
 ÖVRIG INFO:  –

 

Mina omdömen/kommentarer: Tomintoul Peaty Tang 40%

 

DOFT: Lätt gummirökig ton med en del maltighet. (Kokad, ljummen maltgröt). Litet spritgenomslag. (nagellackborttagningsmedel)

SMAK: Ganska maltig inledning med en del ljusa träfatsinslag, torv och liten spritig ton. I de bakre lagren en något mera röknyanserad gummiton och lite torrt hö. Även en viss träfatsbeska finns här också. En hyggligt trevlig rökwhisky för en billig peng. Önskar personligen lite mer djup i smaken/röken.

ESMAK: De något beska träfatstonerna sätter ett litet avtryck innan en liten lättare askrökighet tar plats i rummet. Fortfarande en ganska maltig och mild smak totalt sett.

HELHET: En god och prisvärd rökwhisky i den lägre prisklassen. Saknar möjligen lite i komplexiteten och blir något enkel, både i smak och rökighet. Att man väljer att späda ut och buteljera den vid låga 40% är också lite synd då denna definitivt hade vunnit på högre buteljeringsstyrka.

Ev. kommentar: En ganska hygglig rökwhisky som inte riktigt når skyarna men som passar fint som vardagswhisky eller bjudwhisky. En åldersangivelse hade väl heller inte varit fel att kunna kosta på sig…

TOTALPOÄNG: 14,25 av 20.00 p

[wp_charts title=”peatytang” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”10, 15, 10, 10, 10, 20, 10, 5, 20, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190315, (FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 150 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *