For Peat’s Sake Scotch Whisky (blended) 40%

En ny rökig blendedwhisky med namnet For Peat’s Sake har nått Systembolagets hyllor i början av september månad och som kan fås för endast en spottstyver (á 229 kr) och där det är Angus Dundee Distillers som har producerat whisky i över 60 år som står bakom. Givetvis måste detta prövas och där jag för nån dag sen lyckades gripa en flaska i butik. Nämnas kan också göras att denna whisky även finns i en mindre storlek (35 cl) och kostar då 139 kr. (hittas under samma best.nr – 4672)

Legenden om Mr Peat

”Namnet For Peat´s Sake har man hämtat från legenden om Mr Peat. Peat arbetade på destilleriet som maltman under många år. En dag när han skyfflade torv in i kölnan (Kiln) matade han in på tok för mycket torv i elden. Elden tog sig rejält och röken fullkomligt välde ut ur destilleriets pagodatak. Destillerichefen skrek ”For Peat´s Sake” vad gör du – det är rök överallt? Det visade sig dock som tur var att Peat´s ambitiösa arbete gav en väldigt rökig och karaktärsfull whisky. ”For Peat´s Sake” fick bli namnet på whiskyn för att hylla Peat, hans kärlek till sitt jobb och till hans iver att arbeta hårt och dedikerat i destilleriet. //TOMP”

 

For Peat's Sake Scotch Whisky (blended) 40%
 WHISKY: For Peat’s Sake Scotch Whisky
 STYRKA: 40%  ÅR: 2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Scotland  TYP: Blended PRIS: 229 kr
 DESTILLERI: Angus Dundee Distillers  SB-ART NR: 4672
 PRODUCENT: Bruce Castle Ltd  LEVERANTÖR: TOMP Beer Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO:

 

Mina omdömen: For Peat’s Sake Scotch Whisky (blended) 40%

DOFT: Ganska mjukt/tamt röknyanserad whisky doftmässigt sett men där man ändå anar viss potential. Lite svaga sherrykolanyanser i de bakre regionerna. Tam men ändå ganska angenäm i doften.

SMAK: Den låga alkoholstyrkan suddar tyvärr ut lite av smaken och där röktrycket saknas lite för mycket för att detta skall bli en höjdarwhisky att längta efter. Smakerna som finns här ändå hyggligt goda och det är trots allt en rökig och lågprocentig blended-whisky som man har att göra med.

ESMAK: Mjukt, balanserat, ovasst, lite sherrynyanserat, medelrökigt och medellångt avslut.

HELHET: I denna prisklassen och som blendedwhisky räknat är detta riktigt trevligt. Goda röknyanser och trevliga sherrynyanser med lite söta malttoner. Förväntar man sig en rökig käftsmäll finns risken att man blir besviken, även om där finns goda antydningar…

Ev. kommentar: En hygglig bjud-, present- eller vardagswhisky med något större rökkaraktär än vad man vanligtvis får ifrån denna delen av sortimentet och prisklassen. (Tycker själv den drar lite grann åt Laphroaig Select-hållet i röken och har drag som påminner lite grann av Tomintoul’s Peaty Tang och Islay Mist).

TOTALPOÄNG: 13,75 / 20,00

[wp_charts title=”peatssake” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,10,30,20,15,25,20,15,25,10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190904, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 619 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *