High Coast Quercus III Petrea 50,8%

Att det är faten som whiskyn lagras på som avsätter olika smakkaraktärer på innehållet, dvs. spriten det vet de allra flesta som dricker whisky. Quercus är en whiskyserie där vårt svenska High Coast Destilleri utforskar några av de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till själva whiskyn och där man i sin tredje utgåva förutom, 4,7 år på bourbonfat, har använt sig utav fat till den 10 månaders långa slutlagringen gjorda av Bergek, Quercus petraea, som även kallas vinterek eller druvek och som växer i stora delar av Europa. (Bergeken är ofta vanligen förkommande för lagring av vin)

 WHISKY:  High Coast Quercus III Petrea
 STYRKA:  50,8%  DEST. ÅR: 2013  ÅLDER: 4,7 år + 10 mån
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 799 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  High Coast Distillery  SB-ART NR:   40359
 BUTELJERARE:  High Coast Distillery  LEVERANTÖR:  High Coast Distillery
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bergek, Quercus petraea, även kallad vinterek eller druvek, Läs hela receptet här >>>

 

Mina omdömen/kommentarer: High Coast Quercus III Petrea 50,8%

 

DOFT: Ganska trivsam, frisk, orökig och lätt ekfatsbaserad doft med inslag av torkad frukt och halm. Luktar lite sött och där det även finns lite honung/bivaxkaka och torkade äpplen.

SMAK: Betydligt mera drag i smaken! Kryddiga ekfatstoner med peppriga inslag och där det även finns en del fatbeska som balanseras upp något emot de söta smakerna.

ESMAK: Ganska lång och träig smak med honungssötman och inslag av torkade äpplen i sällskap. Även här finns också lite kryddhetta.

HELHET: Detta är en whisky som ovattnad tar för sig en del. Det är ekigt, pepprigt och lite beskt. Och sött. Den är dock inte otäck men det tar en liten stund att skaka hand med den och välkomna den fullt ut. Ett par droppar vatten och mera tid i glaset hjälper till och rundar av men släpper även fram lite mera beska. Tycker även att smaken ändrar sig lite fram och tillbaka från att ena stunden vara ganska besk och den andra så har sötman jobbat sig tillbaks lite mer. Träfatstonerna kommer också och går lite grann och där de kryddiga inslagen består av både vit och svart peppar, ingefära och torkade äpplen.

TOTALPOÄNG: 14.50 av 20.00 p

[wp_charts title=”quercus3″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”30, 25, 25, 20, 20, 20, 15, 25, 5, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| Tjeders Whisky| WhiskyTower | Whisky Saga |

Notering: 190331, Sample, (TTO)
Fotokredit: (lånad flaskbild) High Coast Distillery

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *