High Coast – The Festival 2020 – 54,3%

Året festivalbuteljering ifrån High Coast-destilleriet i Bjärtrå kom som vanligt i en ganska strikt begränsad upplaga och där man pga. corona-smittan varit tvungen att ändra på hela upplägget lite grann med köprätter och där man istället släppte 1300 flaskor (50 cl) via Systembolagets tjänst för privatimport. Denna batchen innehåller 3 st bourbon barrels samt ett utvalt 200 liters fat av ny amerikansk ek.

(Missade själv denna men har lyckats vaska fram en sample-3a att kunna smaka på)

High Coast - The Festival 2020 - 54,3%
 WHISKY: High Coast – The Festival 2020 – 54,3%
 STYRKA: 54,3%  ÅR:  2020 ÅLDER: +7 år
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI: High Coast  SB-ART NR: – 
 PRODUCENT: High Coast  LEVERANTÖR: High Coast
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Receptet till årets festivalbuteljering kommer från enbart orökigt (0 ppm) whisky som lagrats på bourbonfat och ny kolad amerikansk ek. Whiskyn är ej kylfiltrerad eller färgad. Antal flaskor tillgängliga: 1300 st

 

Mina omdömen: High Coast – The Festival 2020 – 54,3%

High Coast - The Festival 2020 - 54,3%DOFT: Här finns en del träiga, träfatsinspirerande noter och där man även kan ana en del bourbon-aktighet med svaga vaniljinslag. Här finns också en ganska förhöjande maltig ton som har en svag spritighet i sig.

SMAK: Lite oljig i karaktären är det första jag noterar och där den ovattnad är rejält stark i munnen och där man lite grann känner av den höga alkoholen. (och där jag tror att denna direkt skulle må bra av att få i sig lite vatten, för att bättre komma till sin rätt). Tycker den blir något mera maltig i sin framtoning med vatten i sig och där även en del kryddighet växer fram emellan de något träiga smakerna. Riktigt trevlig faktisk.

ESMAK: Även en något torr och medelstark beskighet ligger och lurar i bakgrunden och som samspelar bra med de lätt söta bourbon/vanilj-inslagen. Man kan dock fortfarande ana lite av spritgheten. Med tid kan även en lättare kryddighet urskiljas och som ger lite mer karaktär.

HELHET: Tycker överlag att detta är en bra whisky med sin stabilt maltiga och lätt bourbon-nyanserade smak och som blommar ut lite mer med vatten. Tycker mig även kunna ana ett svagt uns rökighet i de bortre regionerna i denna whisky men där fenolhalten enligt dokumentationen och det detaljrika faktabladet som kan hittas hos destilleriet skall vara 0 ppm. Så är jag nog helt ute och cyklar här. (Kanske det kan vara en nyans av det nykolade ekfatet som jag får en känning av?)

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20,00

[wp_charts title=”highcoast_festival2020″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 20, 20, 15, 15, 25, 20, 15, 5, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 201005, Sample (TTO)
Bildkredit: (lånad bild) High Coast 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *