Kilchoman STR Cask Matured (2019) 50%

Ifrån Kilchoman och det lite mindre gårdsdestilleriet på ön Islay som ligger strax utanför Scotlands kust släppte man nyligen (i början av april) en buteljering som har fått ta sina smaker ifrån ett giftermål av 30 stycken ex-redwine-casks ifrån Portugal som fylldes under 2012 och buteljerades 2019.

Denna whisky är ”limiterad” till 14.500 st flaskor världen över och av dessa har 360 st flaskor nått vårt avlånga land och där whiskyn är naturligt färgad och icke kylfiltrerad och alkoholhalten ligger på 50%.
Lyckades inte själv knipa nån flaska av denna innan den tog slut på Sb-monopolet men där jag i alla fall har införskaffat mig en sample-3:a att kunna provsmaka och som detta inlägg och betyg baserats på.

”STR är förkortning för ”Shaved, Toasted and Re-charred”, en teknik som utvecklats av den framlidne Dr. Jim Swan i syfte att påverka fatens inverkan under lagringen.”

 

Kilchoman STR Cask Matured (2019) 50%
 WHISKY: Kilchoman STR Cask Matured
 STYRKA: 50%  DEST. ÅR: 2012  BUTELJERAD: 2019
 REGION: Sverige  TYP: Singelmalt  PRIS: 899 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR:  40545
 BUTELJERARE: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO: 14.500 btl word wide (360 btl. till Sverige)

 

Mina omdömen: Kilchoman STR Cask Matured (2019) 50%

Kilchoman STR Cask Matured (2019) 50%DOFT: Tycker doften på denna whisky är riktigt nice och där det finns en ”smörig” rökighet som är riktigt tilltalande och ganska mjuk i sin framtoning. Denna läckert gyllenskimmrande whisky bjuder på lite sötaktiga vaniljtoner samtidigt som man anar att det kan finnas en lite djupare och mera kraftfullare fenolrökighet i botten och som smaken förhoppningsvis kommer att ge ännu mera tillträde till…

SMAK: Det är en god, behaglig och balanserad rökwhisky som man först får bekanta sig med och som kanske inte sticker ut så mycket vid en första provsmakning. Ger man den lite tid och låter den bourbonsöta vaniljen vandra runt lite i munnen börjar de något torra inslagen ge sig mer till känna. Här utvecklas också en liten svagare beska som också vill ta lite plats. Upplever den inte riktigt fullt så rökig som jag hade trott (och hoppats på) att den skulle vara ifrån början och är väl lite grann besviken, om man ser till bara det.

ESMAK: Tycker att det finns en ganska stor portion bourbonkaraktär  i avslutet och som ibland lyser igenom på både den söta rökigheten och vaniljinslaget. (Speciellt på de lättflycktiga whiskyångorna man kan känna precis på gränsen mellan bakre delen av munnen och början av svalget!) Överlag gillar jag det jag har i glaset och tycker att man här får en lite mera varsam, balanserad och inte fullt så ”upp på barikaderna”-brutal whisky ifrån Kilchoman-destilleriet som man annars kanske tidigare varit van vid. Med andra ord, lite mera utvecklade smaker och med mera mognad fast med lite mindre brutalrökighet… lite på gott och ont. :)?

HELHET: En fullgod och mycket trevlig rökwhisky på många sätt och som även tål nån droppe vatten. Här finns det både inslag av torkade frukter, ganska stora inslag av (bourbon)-vanilj och en del krämigt god smörighet. I min mun möjligtvis lite tam i själva rökavdelningen men det kan man ha överseende med. 

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20.00 p

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommendera: ✔

[wp_charts title=”alkaid” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,15, 30, 25, 25, 30, 30, 15, 35, 20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190526, Sample

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *