Kilchoman PX Sherry Cask Matured (2021) 47,3%

En snabb Googling ger att denna nya sherrywhisky Kilchoman PX Sherry Cask Matured 47,3% som kom hit till slutet av Maj är en vatting av 33 stycken fat, varav 9 stycken är fullagrade Pedro Ximénez-fat och där 24 st av fått en finish på PX-fat i mellan 12 och 18 månader och där utfallet gav totalt 12000 flaskor. (Vet dock ingen exakt siffra på hur många av dessa flaskor som hitta hit till landet)

En sherrylagrad whisky ifrån Islay-destilleriet Kilchoman låter ju för en inbiten whiskydrickare givetvis som en dröm och en otroligt spännande lagring och som i alla fall jag skulle vilja prova. Som tur är har jag lyckats privat införskaffa en sample av denna då den släpptes här som ett webbsläpp hos Systembolaget och där jag tyvärr inte hade möjligheten att närvara vid den gissningsvis stora huggsexan som oftast brukar uppstå kring släpp som detta och där antalet tillgängliga flaskor oftast är ganska få.

Detta är en blogpost baserad på ett privat införskaffat samplesprov á 3 cl.

Kilchoman PX Sherry Cask Matured (2021) 47,3%

 

 

 WHISKY: Kilchoman PX Sherry Cask Matured
 STYRKA: 47,3%  ÅR:  2021 ÅLDER:
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 899 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 40335
 PRODUCENT: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: PX Sherry Matured & Finished. Antal flaskor: 12000 st, Non Chill Filtered, Natural Color

 

Mina omdömen: Kilchoman PX Sherry Cask Matured (2021) 47,3%

Kilchoman PX Sherry Cask Matured (2021) 47,3%DOFT: En snyggt kopparfärgad whisky som sprider mycket inbjudande och behagliga sherrytoner vida omkring sig när den hälls upp i tulpanglaset. Här kan söta russin, toffeekola och även ett något träigt inslag anas på långt håll och där även en något rökig underton kommer fram när man kommit lite närmare glaskanten med näsan.För min del snudd på 5/5 p skulle jag vilja påstå, sånär som på ett litet spritstick som slår igenom lite grann. (och som säkert nån liten droppe vatten kan råda bot på)

SMAK: Betydlig mer envägsbaserad smak och där sherryinslaget inte släpper fram så mycket av den på förhand förväntade rökigheten. Söta sherrystråk som byts ut mot lite mera träfatbeskiga tongångar ju längre resan går. Riktigt gott! Men oj vad man saknar och vill ha mycket mera av den dovt mullrande Kilchoman-rökigheten som man vet kan finnas där men som nu lite grann lyser med sin frånvaro. Mitt i all detta härliga…

ESMAK: Lite svaga läderskärpsinslag, kanske även lite cigarrlåda och en något torr, lätt askighet sätter sin prägel på detta ändå ganska långa avslutet. Ett avslut som också även innehåller en liten rökighet, som gärna kunde ha fått vara ännu mera framträdande, för min del.

HELHET: En PX-sherrylagrad whisky som till största delen bjuder på (inte helt oväntat) mest sherryinslag men där man även kan njuta och ta del av lite svagare rökighet av karaktäristisk Kilchoman-stil. I min mun är detta bra och riktigt gott. Men som sagt, här fanns chansen att kunna dra hem en riktig fullpoängare för min del om man bara hade kunnat släppa fram ännu mera av den gudomliga rökigheten som lite grann ligger dold här och som jag tyvärr upplever som lite svag och med klent tryck i.

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20,00 p

Notering: 210709, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 216 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *