Kilchoman Port Cask Matured 4 y.o (2018) 50%

Ifrån Kilchoman, det lilla destilleriet ute på Islay kommer denna Port Cask-lagrade whisky som endast är 4 år gammal. Portvin är den Portugisiska versionen av sherry och detta är en whisky som har baserats på ett giftermål av 30 stycken ruby port hogsheads och där utfallet gav totalt 10 000 flaskor varav 360 st släpptes här i Sverige. (Denna blogposten är baserad på en egen införskaffad sample – Tack till TTO för möjligheten att kunna få smaka och för ursnygg etikett! ?)

Kilchoman Port Cask Matured 4 y.o (2018) 50%
 WHISKY: Kilchoman Port Cask Matured 4 y.o (2018) 50%
 STYRKA: 50%  ÅR:  2018 ÅLDER: 4 y.o
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 949 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 40290
 BUTELJERARE: Kilchoman  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Tillgång:  #btl 10 000 – Sverige: 360 flaskor

 

Mina omdömen: Kilchoman Port Cask Matured 4 y.o (2018) 50%

DOFT: Det är blicken av en lätt disigt bärnstens- och sirapsfärgad whisky som först möter ögat när denna hamnar i glaset. Första doftsniffen ger direkt en tydlig rökanvisning av kreosot och gummi och om vad som komma skall… Även lite sötma kan här också anas samt en liten ton av nått som påminner om röda bär.

SMAK: Det är en ganska rund och fyllig smak med något lite vinös ton som först presenterar sig innan den smakfullt välbalanserade men ändå ganska kraftiga och svulstiga rökigheten hinner ikapp. Röda bär, toffekola, varm sockerkaka och kreosot i en magisk kompott. Detta är riktigt gott och trots den mjuka munskänslan ändå lite så där härligt brutalt… (som jag vill ha det!!)

ESMAK: Runda, söta lätt krämiga och sotiga nyanser avslutar tillsammans med en ganska djupgående rökton och där längden gärna hade fått växa något lite till. För det här vill man ha mera utav!

HELHET: Välbalanserat, inbjudande och mycket gott. Tycker det blir en intressant kombinering och en trevlig smakbrytning av Portvins-fatslagringen där den tidigare fermenterade grapejuicen hjälper till att återföra en viss sötma och även ett lite torrare inslag till whiskyn.

Ev. kommentar: En whisky som tål några droppar vatten.

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20,00

[wp_charts title=”kilchoman_port_2018″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 30, 20, 20, 20, 25, 15, 30, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200318, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *