High Coast 63 (2019) 63% (x2)

En av årets semesterwhiskys att mysa lite med för egen del har kommit att bli en nysläppt svensk nyhet ifrån High Coast Whisky och som jag nu har hunnit bekanta mig med några gånger och där jag nu känner mig mogen att presentera mina helt privata och personliga omdömen/betyg för denna whisky.

Att siffran 63 är ledordet för denna whisky bör inte kunna ha undgått någon med minsta lilla whiskyintresse… Här är i stort sett allting förknippat med just 63 och där man vid framställningen av denna första batchen som gav 6 854 st flaskor tex har man använt sig av bourbonfat på 63 liter och som är tillverkade av en tunnbindare född 1963.

Whiskyn har dessutom lagrats i 63 månader (63 decimeter över marken) precis där den 63:e breddgraden skär genom ett av lagerhusen hos High Coast Whisky och där fenolhalten på den rökta malten som använts till denna whiskyn är uppmätt till just 63 ppm. För den som inbitne whiskyälskaren som verkligen vill gå på djupet och nörda ner sig med ännu mer med information om denna whiskyn finns det föredömligt mer att inhämta och läsa om här.

High Coast 63 (2019) 63%
 WHISKY: High Coast 63 (2019) 63%
 STYRKA: 63%  ÅR: 2019  ÅLDER: 63 månader
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 863 kr
 DESTILLERI: High Coast Whisky  SB-ART NR:  40534
 PRODUCENT: High Coast Whisky  LEVERANTÖR: High Coast Whisky
 ÖVRIG INFO: Fatyp: 63 liters bourbonfat (198 st) lagrade 63 decimeter ovan marken. Består till 100 % av rökig whisky (63 ppm), Ej kylfiltrerad eller färgad

 

Mina omdömen: High Coast 63 (2019) 63%

DOFT: Ovattnad är det först en ganska eknyanserad whisky som möter upp. Här finns även inslag av grönt gräs och lite friska undertoner av halstablett. Upplever att det är en ganska bred och fyllig doft med goda kvaliteter trots sin unga ålder. Här finns även tendens av svag rökighet ganska långt bak.

SMAK: Här rör det på sig betydligt mer… Intensivare ekighet, mera maltfriska undertoner och framför allt en djupgående dov rökighet (som dolde sig nästan helt i doften). Karaktären går mot det sötbeska hållet och där den ovattnad bjuder på ett ganska starkt  och rejält avtryck som ger utrymme för nån tesked vatten. Mycket tilltalande röksmak på denna!

ESMAK: Lite lugnare avslut med vatten i och där den den fatiga eksmaken blandas upp med lite grå kartong, honung och svag fruktighet. Den goda röksmaken håller sig ganska intakt om än något mjukare totalt sett. 

HELHET: Smakar man på denna blint och gissar på Sverige som ursprungsland så har man definitivt gjort sin läxa. Detta är riktigt bra och smakar som vilken högkvalitativ högländare eller speyside’are som helst vid denna höga fatstyrkan. Att den dessutom bjuder på så pass rökiga inslag gör det nästan att man tappar hakan. Wow! Tycker detta är riktigt imponerande (trots sin unga ålder) och en whisky som växer med tid i glaset och där en ganska ansenlig mängd vatten kan vara en rekommendation.

Ev. kommentar: Att kunna inhandla en sån här svenskproducerad, fatstyrkestark whisky (63%!!) i en 70-cl flaska för under 1000-lappen är riktigt bra, speciellt i en whiskytid där priserna verkar kunna dra iväg till på gränsen av det horribla. :)?

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

[wp_charts title=”sixtythree” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 20, 25, 25, 15, 20, 25, 20, 35, 25″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190716, FAN


(Återprovning)

DOFT: Apelsin, rök, gummi, havsbris, aceton, färskt bröd, stark doft, träfatstoner, rökt fisk, söt, spritig fruktighet, lite ljus
SMAK: Sälta, rök, mentol, stark, spritig, apelsin, läder,
ESMAK: Maltsötma, mycket eftersmak, fyllig rök, fruktig, vanilj
HELHET: Stark smak
Ev. kommentar
TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Notering: 190801, AWC, Event #24

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *