Glen Moray Peated 40% (x2)

Edit: Denna whisky är smakad och och betygsatt två gånger.

Det lackar mot jul vilket brukar betyda lite skön ledighet och kanske även några goda små droppar i glaset. Har själv i år turen att få nån dag extra julledigt för en gångs skull och där jag tänkte ta tillfället i akt att faktiskt tjuvöppna en liten julklapp och provsmaka en rökig speyside-malt ifrån Glen Moray. ?
P.s Kan även hända att vi inom snar framtid också får se en bedömning av denna via AWC!! Håll utkik!

Glen Moray Peated Single Malt Whisky Bouble - Angels' Share Glass Whisky Water Dropper - Angels' Share Glass

”Glen Moray, beläget i Elgin, hjärtat av Speyside startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e september 1897 så började man med destilleringen av Single Malt Whisky av högsta kvalitet som man lagrade olika typer av fat. Speyside som ligger beläget i nordöstra delen av Skottland, de skotska högländerna. Regionen har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av kvalitetswhisky och i området finns det många destillerier.” //Moestue

Glen Moray Peated 40%
 WHISKY: Glen Moray Peated
 STYRKA: 40%  ÅR: ÅLDER: NAS
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 299 kr
 DESTILLERI: Glen Moray  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Glen Moray  LEVERANTÖR: Moestue Grape Selections
 ÖVRIG INFO: Rökmalt som legat på bourbonfat i ca. 7 år

 

Mina omdömen: Glen Moray Peated 40%

DOFT: Det är en välkomnande och mycket god och lätt päronfruktig rökighet som möter upp. Gula päron och lite citrus med en skön underliggande sötma och där den mellanstarka rökigheten ger en fyllig och ganska rund doft som känns mycket behaglig. En doftrik whisky!

SMAK: Även här bjuds gommen på en ganska rund och balanserad smak fast med något lite mindre utstående rökinslag än vad som hittas i doften. Återkommande pärontoner, honung, läder och lite marispan. Det är fruktigt och mycket välsmakande men lite klent. Har man kanske erfarenheter ifrån att ha smakat några fatstyrkestarka whiskys tidigare kan man känna en viss längtan av att vilja få upp alkoholstyrkan lite grann här för tyngden skull. 

ESMAK: Ett mjukt, medellångt till långt avslut där lättare rökdimmor samsas om utrymmet med lite pepparkryddighet, några marsipangrisar (ja jag vet, det är ju jul snart :)) och svag vaniljcitrus.

HELHET: Detta är en riktigt prisvärd whisky för den som kanske ännu inte riktigt vågat ta steget in i rökwhiskyvärlden. Här ges chansen att i en lite alkoholsvagare miljö kunna bekanta sig med och utforska en något torr och lite svagt askig rökighet som dessutom är riktigt bra. Här finns även en en lättare beska och mjuk fruktighet av mosade gula päron och lite honung att vara nyfiken på. Även den något mera erfarna whiskydrickaren hitta en hel del godsaker att uppskatta och njuta av här och där bara priset är ett stort plus! :)?

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

[wp_charts title=”glenmoraypeated” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 20, 25, 20, 20, 20, 25, 25, 10, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191221, Sample/varuprov, (FAN)
Stort tack till: Moestue Grape Selections, Glen Moray, Angels’ Share Glass


Mina omdömen: Glen Moray Peated 40% 

DOFT: Päron, kemisk, banan, svettig kullerbyttsmatta, rökta charkuterier, relativt tam, lätt petroliumaktig, 

SMAK: Päron, svag rök, vattnig, gummi, ganska klen/black, lite sälta

ESMAK: Lite rök, svartpeppar, kritdamm, svagt, torvig, lite backelit, något fatbesk

HELHET: Lite tam, något svag för att eleverera full ut, förhållandevis prisvärd 

Ev. kommentar: Oj, vad man önskar att denna hade högre buteljeringsstyrka!

TOTALPOÄNG: 14,75 p av 20,00 p

Notering: 200131, Amnehärad´s Whisky Club, Event #25

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 114 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *