Tamdhu Cask Strength Batch 004 57,8%

Ifrån Knockando i Banffshire, Scotland och destilleriet Tamdhu kommer dagens sample och whisky och som faktiskt är min allra första provsmakade singlemalt härifrån. Tamdhu-whiskyn används nästan helt för blended-whiskys så som The Famous Grouse, J & B och Cutty Sark men där man under Ian MacLeod’s nuvarande ägandeskap även har släppt några egna olika Cask Strength-versioner och där då bland annat denna batch 004. I skrivande stund är det även denna som just nu finns tillgänglig på Sb. 

För övrigt blev denna NAS-whisky som lagrats på ex-oloroso Sherry-fat gjorda av Amerikansk och Europeisk ek Guld-vinnare på World Whiskies Awards 2020.

”Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kryddor, farinsocker, halm, nötter, choklad, vanilj och pomerans.” //Sb

Tamdhu Cask Strength Batch 004 57,8%
 WHISKY: Tamdhu Cask Strength 
 STYRKA: 57,8%  ÅR:  2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 878 kr
 DESTILLERI: Tamdhu  SB-ART NR: 40628
 PRODUCENT: Ian Macleod Distillers  LEVERANTÖR: Cask Sweden AB
 ÖVRIG INFO: Batch 004 – Limited Release, un-chillfiltered, natural colour 

 

Mina omdömen: Tamdhu Cask Strength Batch 004 57,8%

Tamdhu CS 004DOFT: Inledningsvis en något rå och lätt aggressiv doft med både härliga sherrytoner och där även lite ungdomlig spritighet slåss om uppmärksamheten. Choklad, vanilj samt även lite fudgekola kan hittas i denna ganska alkoholstarka och läckert bronsskimmrande whisky. Tycker det är en ganska trevlig doft och som har lite olika karaktärer att njuta av och utforska vidare och på.

SMAK: Smörigt söta och krämiga sherrytoner möter torkad aprikosfrukt, fudgekola, sirap och en lite svagare nötighet. Ovattnad är den ganska stark och bred i sin framtoning, på gränsen till spritig men där de söta sherryinslagen står emot ganska bra. Här finns det utrymme för nån droppe vatten.

ESMAK: Förutom genomgående goda sherrynoter med ganska hög sötma finns här även en något torrare underton som blir lite mera framträdande mot den avslutande delen som även har inslag av läder och lite möbelpolish. Ganska lång eftersmak.

HELHET: Torkad frukt i form av söta russin, dadlar, ekfat och plommon finns det ganska gott om i denna whisky som trots lite råare inslag ändå är riktigt god och gemytlig. Gillar de söta sherryinslagen och vill slå ett slag för att våga testa denna med ett par droppar vatten som jag tycker får den att lyfta ett snäpp, även om den möjligen bleknar något i sin robusthet.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

[wp_charts title=”tamdhu_004″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,20,30,25,20,20,15,20,10,20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200917, Sample

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *