Selected Malts – The Selected Swedes – Hungarian Oak 9yo, 52,9%

Har under de senaste dagarna tagit mig vidare på min fortsatta smakresa med Selected Swedes-serien ifrån den svenska buteljeraren Selected Malts. Detta är ett tripple-tasting-pack med 3 stycken buteljerade single casks med destillerad whisky som alla är fyllda på Box Distillery (Numera High Coast Distillery). Dessa tre olika whiskyfaten fylldes i nov/dec 2011 och som vid buteljeringen nått en ålder av 9 år och där varje fat (Hogshead) gav 919 st flaskor vardera.

The Selected Swedes GiftboxThe Selected Swedes Giftbox

The Selected Swedes Giftbox (eller Cask Adventure Pack som man också själva kallar den) innehåller följande whiskysorter á 3x 20cl och kostar totalt 999 kr.

Min whiskyblogg här på freddeboos.se har fått den stora äran att ta del av några provsmaknings-centilitrar av whiskyn som ingår i denna boxen och där jag denna gången har smakat Selected Swedes – Hungarian Oak – 9yo, 52,9%.

Selected Malts - The Selected Swedes - Hungarian Oak 9yo, 52,9%
 WHISKY: Selected Malts – The Selected Swedes – Hungarian Oak – 9yo, 52,9%
 STYRKA:  52,9%  DEST. ÅR: 2011  ÅR: 9 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 999 kr
 DESTILLERI:  BOX (High Coast)  SB-ART NR: 50671
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIG INFO: Giftbox (Cask Adventure Pack) – 3 fl à 200 ml.

 

Mina omdömen: Selected Malts – The Selected Swedes – Hungarian Oak – 9yo, 52,9%

The Selected Swedes - Hungarian Oak - 9yo, 52,9%DOFT: Friska ekfatstoner möter inslag av marsipan, kola och lite svag vanilj. Hittar även en lätt och ganska positiv antydan av (citrus)sköljmedel i doften hos denna amberfärgade singlemalten. Tycker den doftar ganska mycket.

SMAK: Ovattnad så har den en ganska kryddig ton och där det finns en hel del träfatsinslag av ek. Överlag en kraftfull smak med lite bett i utan att bli direkt överspritig. Här finns också hintar av rök och som till en början ligger ganska långt bak men med tid kommer fram mer och mer. Några droppar vatten släpper fram en något mera besk smak och som jag upplever är lite torrare. Smaksak givetvis men jag föredrar nog denna helt utan vatten.

ESMAK: Svagt kryddig marsipan med ytterst liten fruktighet som domineras av ekfatens ganska träiga inslag och där man även här anar en del antydan av lättare rök. 

HELHET: Tycker detta är en ganska bred, kul och händelserik whisky som det svänger lite om och där det finns lite att utforska. Sen är ju också frågan om man gillar det man hittar förstås. Här finns en kryddighet som tar för sig lite grann och ekfatsinslag som om möjligt tar ett ännu stadigare grepp om smaklökarna för att långsamt och lite mer på djupet släppa fram en lättare men ändå inte otydlig rökighet.

Ev. kommentar: Gillar rökinslaget, som jag tycker växer med tid. De mera kryddiga inslagen tycker jag tar lite tid att komma överens med. Här finns också stort inslag av ekfatskaraktär och som ger utrymme för några droppar vatten och där jag tycker smakbilden kan förändras lite grann. För min del hade rökinslaget gärna fått ta lite större plats. Tycker för övrigt också att detta med provsmakningspaket är ett kul och spännande alternativ på bolagshyllan! Bara inte priserna skenar iväg alltför mycket… 

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 210301, Sample/Varuprov, Selected Malts
Bildkredit: Selected Malts

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *