Selected Malts Caol Ila 12 YO (2007) 56,3%

Min whiskyblogg har så här i slutet på sensommaren fått möjligheten att kunna smaka på några whiskys ifrån de nyetablerade buteljerarna/distributörerna och de två nyfunna vännerna Mikael Westerberg och Patrik Barkevall som startat upp och driver whiskymärket Selected Malts ihop tillsammans med sitt team. Detta är för övrigt min första smakade whisky härifrån och det ser jag givetvis fram emot!

”Selected Malts är en leverantör och distributör av Single Malt Whisky och Rom. Vi finns i nuläget representerade i Sverige och Tyskland. Våra varumärken består av Selected Malts Single cask whisky, Selected Malts Rum, Zippin whisky. Som distributör representerar vi även Glenallachie Distillery på den svenska marknaden.” //Selected Malts 

freddeboos-sampleFörst ut kommer mina helt personliga omdömen och poäng på en 12-årig Islay-whisky ifrån välkända Caol Ila-destilleriet och som har buteljerats vid naturlig fatstyrka av 56,3%. Denna utgåvan finns tillgänglig i endast 413 st flaskor och kostar 995 kr för 50 cl. (Samplesstorleken som detta inlägg bygger på är 3 cl.)

Selected Malts Caol Ila 12 YO (2007) 56,3%
 WHISKY: Selected Malts Caol Ila 12 YO (2007) 56,3%
 STYRKA: 56,3%  ÅR: 2007 ÅLDER: 12 y.o
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Caol Ila  SB-ART NR: 77727
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIGT: Btls: 413 st, Natural Cask Strength

 

Mina omdömen: Selected Malts Caol Ila 12 YO (2007) 56,3%

DOFT: Det är en magisk god doft som näsan bjuds på och där denna höbleka whisky släpper ifrån sig flertalet av de karaktäristiska Islay-inslagen som man redan på förhand önskar och förväntar. Här finns det lite sotaktiga, askiga inslaget med träkolsinslag. Man anar den brända torven och får hintar av saltstänkta stenar vid havet. Doftar ljuvligt!!

SMAK: Här finns det mycket att upptäcka och bekanta sig med! Tjära, tång, sot, asfalt, kreosot, jod, aska, lakrits, hamparep, ostronskal, gummistövel, petrolium, ja listan kan göras lång med fenoliska inslag som hittas i denna fullmatade whisky som även bjuder på en hel del rökkaraktär och som har en del beska undertoner…  

ESMAK: …som följer med hela vägen till eftersmaken. Får även ett litet gummi-inslag av typen gymnastikmatta i avslutet och det har jag heller inget emot. Långt avslut med en hel del asktorra toner.

HELHET: En stabil, lite petrolisk Islaywhisky med riktigt trevlig doft (om man gillar rökwhisky) och där smaken är bred och fullmatad och smakar ganska mycket. Beskan, som är något större än sötman upplevs i min mun lite torr.

Ev.kommentar: Men smakar det så kostar det… 50 cl är storleken på flaskan.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

[wp_charts title=”sel_malt_caol” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 35, 20, 15, 15, 20, 25, 20, 35, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190913, Sample, Selected Malts

Vad tycker några andra whiskybloggare om samma whisky:

| Thomas Whiskyblogg | WhiskyTower | WhiskySpot |

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *