Selected Malts – The Selected Swedes – Ex. Islay Barrel, 9yo, 52,9%

Whiskyserien Selected Swedes ifrån den svenska buteljeraren Selected Malts är ett tripple-tasting-pack med 3 stycken buteljerade single casks med destillerad whisky som alla är fyllda på Box Distillery (Numera High Coast Distillery). Dessa tre olika whiskyfaten fylldes i nov/dec 2011 och som vid buteljeringen nått en ålder av 9 år och där varje fat (Hogshead) gav 919 st flaskor vardera.

The Selected Swedes GiftboxThe Selected Swedes Giftbox

The Selected Swedes Giftbox (eller Cask Adventure Pack som man också själva kallar den) innehåller följande whiskysorter á 3x 20cl och kostar totalt 999 kr.

Min whiskyblogg här på freddeboos.se har fått den stora äran att ta del av några provsmaknings-centilitrar av whiskyn som ingår i denna boxen och där jag nu har kommit fram till den sista: Selected Swedes – Ex. Islay Barrel – 9yo, 52,9%.

Tilläggas kan att för alla Er som läser detta och som kanske har lagt vantarna på en egen Giftbox så kommer Whiskykalendern att hålla i en zoom-provning Måndagen den 8/3 och där även Mikael Westerberg och/eller Patrik Barkevall kommer att vara med.

Selected Malts - The Selected Swedes - Ex. Islay Barrel, 9yo, 52,9%
 WHISKY: Selected Malts – The Selected Swedes – Ex. Islay Barrel – 9yo, 52,9%
 STYRKA:  52,9%  DEST. ÅR: 2011  ÅR: 9 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 999 kr
 DESTILLERI:  BOX (High Coast)  SB-ART NR: 50671
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIG INFO: Giftbox (Cask Adventure Pack) – 3 fl à 200 ml.

 

Mina omdömen: Selected Malts – The Selected Swedes – Ex. Islay Barrel – 9yo, 52,9%

Selected Malts - The Selected Swedes - Ex. Islay Barrel, 9yo, 52,9%DOFT: Som rökwhiskyälskare blir man glad av att få doppa näsan i denna något petroliumdoftande whisky med lätt mineraliska tongångar och en del söt fruktighet. Magiskt och ljuvligt gott!

SMAK: Sotiga ostronskal med lite en lite sötaktig och något fatig underton är ledmotivet i denna whisky, tycker jag. Kanske inte nån jättebrutal rökighet utan upplevs av mig som något mera välbalanserad och avvägd. Med lättare beska och lite petrolium/medicinal smak. Tål nån droppe vatten.

ESMAK: Medelrökigt, lätt mineraliskt (jod) avslut med en något torrbesk efterklang som förlänger smakupplevelsen.

HELHET: Väldoftande rökwhisky med både en inledande sötma och med en petroleumaktig nyans som drar mot ett något mera torrbeskt avslut. God rökighet som man gärna hade sett ännu mera utav, även om den ändå är ganska påtagligt och närvarande.

Ev. kommentar: Tycker personligen att inledningen är bättre än avslutet som jag tycker tappar lite grann när de lite mera beska inslagen tar vid och där man saknar lite av det inledande goda rökiga inslaget. 

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 210301, Sample/Varuprov, Selected Malts
Bildkredit: Selected Malts

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 65 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *