Selected Malts Zippin Pedro Ximénez Limited Ed. 48,6%

Zippin PX – ny blended whisky ifrån svenska Selected Malts och buteljerarna Barkevall & Westerberg och som släpptes nyligen här i slutet av oktober i år och som sålde slut på 24 timmar. Till Zippin används fyra singlemalts i olika åldrar ifrån Highland-destillerier som valts ut för dess unika karaktär och smak. Enligt hemsidan ingår Tullibardine, Ardmore, Glenord och ett som de inte får säga namnet på…

Denna limiterade utgåvan är begränsad till endast 221 flaskor och beskrivs skall ha ännu tydligare toner av sherry och där en lätt söt och mer fruktig karaktär har fått kliva fram och där slutlagringstiden som givits för att gifta ihop denna blandning är tolv månader på små first fill PX Sherry fat. 

Selected Malts Zippin Pedro Ximénez Limited Ed. 48,6%
 WHISKY: Selected Malts Zippin Pedro Ximénez Limited Ed. 48,6%
 STYRKA:  48,6%  DEST. ÅR: 2021  ÅR: NAS
 REGION:  Highlands  TYP: Blended  PRIS: 469 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR: 53889
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIG INFO: Batch 4, Säljstart 27/10 – 2021

 

Mina omdömen: Selected Malts Zippin Pedro Ximénez Limited Ed. 48,6%

Selected Malts Zippin Pedro Ximénez Limited Ed. 48,6%DOFT: Fullproppad med mäktiga sherrytoner som sprider sin härliga doft vida omkring. Här finns toner av både röda och mörka bär, dadelsötma, lite syrliga romrussin och en del fatighet. Och vilken läcker färg sen! Nice!

SMAK: Smakmässigt bryter den av lite grann (mot mina förväntningar) och där sherrysötman har växlat ner något och där det nu istället finns en mera träfatig ton och som känns mer rödavinbärssyrlig. Hittar även lite lättare träfatsinslag i bakgrunden samt hintar av kakaobeska.

ESMAK: Lite söttorrt avslut med en något kvardröjande ton av syrlighet och där den fylliga sherryfruktigheten breder ut sig. Något kort i avslutet.

HELHET: Tycker att doften, färgen och inledningen på denna whisky är superb och där smaken är god och har massr med mysiga sherryinslag att fördjupa sig i. Blir dock något lite för rödavinbärssyrlig i längden för att övertyga mig helt. Provas även med nån droppe vatten som gör min åsikt något kluven. Är det även en liten ton av sköljmedel som nu kan anas? Och längst där borta, är det rök man nu tycker sig känna?? Två små droppar vatten gjorde den nästan för blaskig men där den tidigare syrligheten blev något mera dunkel. (- Att vattna, eller inte vattna, ja det är frågan likt Shakespeare sa).

Kommentar: En god och lite utmanande sherrywhisky och som jag tycker har drag åt röda vinbär… blir mitt helt personliga utlåtande om denna sherrystinna blended whisky som levereras i flaskstorleken 50 cl.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 211220, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *