Ardnamurchan Single Cask Sweden Peated Sherry Hogshead AD/02:16 CK.78 58,8%

Från ett first fill Oloroso-fat (Hogshead) kommer denna single cask whisky ifrån Ardnamurchan och som är buteljerad för den svenska marknaden för att fira importören Clydesdales 15-åriga jubileum. Detta är en begränsad utgåva som kommer att släppas som en webblansering med start den 3 Feb. 

(En whiskypost baserat på en gratis förärad sample som har nått freddeboos.se-bloggen)

Ardnamurchan Single Cask Sweden Peated Sherry Hogshead AD/02:16 CK.78 58,8%

 WHISKY: Ardnamurchan Single Cask Sweden 2016
 STYRKA: 58,8% ÅLDER: 2016  ÅR:
 REGION: Highlands TYP: Singlemalt  PRIS: 1.296 kr
 DESTILLERI: Ardnamurchan SB-ART NR: 41077
 PRODUCENT: Ardnamurchan LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 328 st FENOLHALT:
 FATTYP: Peated Sherry Hogshead, AD/02:16 CK.78
ÖVRIGT: Säljstart 3 Feb – 2022
Mina omdömen: Ardnamurchan Single Cask Sweden Peated Sherry Hogshead AD/02:16 CK.78 58,8%

Ardnamurchan Single Cask Sweden 2016DOFT: 4.25/5,00 p – En snyggt kopparfärgad wihisky som avger massor av goda dofter med bland annat söta sultanrussin, mjuka ekfatstoner och en del olorososherry. Här finns även en viss torvig nyans som känns riktigt fräsch och som hjälper till att binda samman och skapa en riktigt njutbar och balanserad doft och som jag tycker har en ytterst svag hint av torvrök i sig.

SMAK: 4.50/5,00 p – Ovattnad exploderar de nästan krämigt goda sherrysmakerna i munnen och där det även finns en god kontrast av ekfat som har lite svag beska i sig. God torkad fruktighet i form av både gula och röda plommon, dadlar, lite ambrosiakaka och ljus sirap. Med en härlig och balanserad torvighet och där jag även tycker mig kunna ana en finstämmig rökslinga som hintar långt där borta i bakgrunden. Detta är en sugkaramell som ligger riktigt gott i munnen.

ESMAK: 4.25/5,00 p – Något lite mer fatighet med lite torrare beska kryper fram mot den långa och avslutande partiet och där sötman ifrån den torkade fruktigheten även ger sitt avtryck. Kanske även med liten kryddighet.

HELHET: 4.25/5,00 p – En välavägd och mycket trevlig sherrywhisky som har en del söt torvighet i sig och där jag tycker att även ytterst lätta nyanser av svag rökdimma kan läggas till smaknoterna. Överlag (och i min mun) en ganska subtil, elegant och finstämmig whisky men som ändå är ganska kraftfull i smaken. Ett par försiktiga droppar vatten rundar av den redan ganska mjuka smakbilden något men där mera (beska) träfatstoner då kommer fram mer.

TOTALPOÄNG: 17,25 p av 20,00 p

Notering: 220129, Clydesdale, sample/smakprov

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 183 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *