Ardbeg Fermutation Special Committee Edition (2022) 13 yo 49,4%

Ni kanske redan har hört talas om olyckan som inträffade hos Ardbeg under 2007 och där en trasig panna gick sönder och sex stycken washbacks fyllda med mäsk fick ligga kvar och jäsa i flera veckor istället för några dygn… Resultatet blev (och om historien stämmer) den mest fermenterade whiskyn ifrån destilleriet nånsin! I vanlig ordning ännu ett mästerverk i marknadsföring ifrån Ardbeg och där freddeboos.se nu har smakat på denna på förhand förväntade och vilda och otämjda best! 😛

Ardbeg Fermutation Special Committee Edition (2022) 13 yo 49,4%

 WHISKY: Ardbeg Fermutation
 STYRKA: 49,4% ÅR: 2022  ÅLDER: 13 yo
 REGION: Islay TYP: Singlemalt  PRIS: 1749 kr
 BUTELJERARE: Ardbeg SB-ART NR: 41073
 PRODUCENT: Ardbeg LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 INFO: Special Committee Release
SÄLJSTART: 3/2 – 2022
Mina omdömen: Ardbeg Fermutation Special Committee Edition (2022) 13 yo 49,4%

DOFT: Ljust honungsfärgad whisky med en ganska distinkt och grov rökdoft som har en hel del underliggande lemon-grapfrukt-citrus-surlighet i sig. Det rökiga inslaget känns sotigt, askigt och har en del torkad fruktighet i sig också tillsammans med jordig örtighet. Känns riktigt fräscht på nått vis och där jag gillar och faktiskt uppskattar doften mycket!

SMAK: Citrusfrisk med ett viss mentholinslag och med en askig grundrökighet som också den är av det lemon-grapefrukt-syrliga slaget. Tycker den förhållandevis goda whiskyn saknar lite komplexitet och där rökigheten skulle ha vunnit på mer fyllighet och som gärna hade fått vara mer djupgående.

ESMAK: God men med Ardbeg-mått mätt lite i kortaste laget och är jag saknar det förväntade avgrundsdjupet ifrån rökigheten och där hela smakbilden tyvärr känns lite för platt och endimensionell, även om det finns en liten tonhöjande pepprigheten i eftersmaken.

HELHET: För dessa slantarna förväntar jag mig mer… mycket mer faktiskt Men jaja, som vanligt är Ardbeg-hysterin opåverkad och där vi whiskynördar köper och sväljer deras ’whiskysagor’ med hull och hår och inte än mindre när man försöker slå mynt av en olycka och som egentligen var ett litet misslyckande i produktionen. 

Ev. kommentar: En god rökwhisky och kul att ha smakat men skulle jag köpa den igen för detta priset? – Nja…

TOTALPOÄNG: 16,75 p av 20,00 p

Notering: 220311, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *