High Coast Whisky The Festival 2022 54,3%

Årets whiskyfestival hos High Coast Whisky ägde rum den 17-18 juni i år och som vanligt och som en hyllning till Whiskyfestivalen buteljerades en limiterad och begränsad specialutgåva med namnet The Festival och som endast kan köpas på plats av besökarna. 

High Coast Whisky The Festival 2022 är i år en lätt rökig whisky som lagrats på bourbonfat och ny amerikansk ek och där buteljeringsstyrkan landat på 54,3%. Whiskyn har ej kylfiltrerats och är endast naturligt färgad. Den lätt rökta maltens fenolhalt ligger på 9,2 ppm och där antalet flaskor är 1620 st.

Jag har själv ännu inte haft glädjen att personligen kunna närvara vid denna årliga whiskyfestivalen uppe i Bjärtrå i Kramfors kommun, strax intill Ångermanälvens östra strand där destilleriet också ligger.

Men en sample (á 3 cl) av årets utgåva har jag i alla fall lyckats kunna vaska fram via en whiskyvän och som jag får vara glad över. Denna har idag på en liten semesterutflykt inmundigats strax intill den lokala Gullspångsälven som också den kan bjuda på fina vyer, speciellt kring den lilla båthamnen nere vid Pipan och med det porlande älvvattnet som rinner runt den lilla historiska ön Amneholm. (det är lätt att bli hemmablind och inte passa på att kunna njuta av det som finns även på nära håll)

 

Det är också kan tilläggas härifrån Amnehärad´s Whisky Club har lånat sitt namn då Gullspång och Gullspångsälven med Amneholm ligger i Amnehärads socken… 😀 Men nog om det för nu är det dags att faktiskt presentera den smakade singlemalten som kommer ifrån den 63:e breddgraden som ligger lite högre upp i landet och destilleriet som också är ett av världens nordligaste: High Coast Whisky

 

High Coast Whisky The Festival 2022 54,3%
 
 WHISKY: High Coast Whisky The Festival 2022
 STYRKA: 54,3%  BUTELJERAD: 2022 ÅLDER: (medel 9,31)
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 999 kr (50 cl)
 DESTILLERI: High Coast Whisky  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: High Coast Whisky  LEVERANTÖR: High Coast Whisky
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 1st fill bourbon + ny amerikansk ek, Fenolhalt: 9,2 ppm, Antal: 1620 st

 

Mina omdömen: High Coast Whisky The Festival 2022 54,3%

High Coast Whisky The Festival 2022 54,3%DOFT: Trivsam maltig ton där man kan ana en lättare ekighet, lite bourbonvanilj som kommer bakifrån samt ytterst flyktiga nyanser av en lättare rökighet som drar bort ganska fort. Överlag tycker jag det är en god och balanserad doft som känns ganska samlad och som inte spretar nämnvärt. Man kan även ana en del sötma.

SMAK: Lite ekfatsestrar inledningsvis och som har en del vaniljsötma i sig. Lite ”träig” skulle jag nog vilja beskriva smaken. Med en del söt maltighet en liten ”vaniljig” efterklang där man även anar lite av den lättrökta malten som sveper förbi. 

EFTERSMAK: Tycker det finns mer toner av nytt ekträ än gammalt och där sötman fortfarande är ganska hög även om lite mer av ekfatsbeskan orkar bryta igenom och som även ger lite torrare karaktär på den medellånga smaken.

HELHET: En stabil, ganska fyllig whisky som bjuder gommen på en del ekighet, lite svaga vaniljtoner samt hintar av lättrökt malt. Genomgod whisky utan någon större anmärkning. En allroundwhisky snäppet över vardagswhiskyn, både gällande smak och prislapp och för de kanske lite finare tillfällena…

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 220713, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 115 times, 1 visits today)

4 svar på ”High Coast Whisky The Festival 2022 54,3%”

  1. Hur går det till med ”kan bara köpas på plats”, måste inte Systembolaget vara inblandat?

    1. Om jag (som ännu inte haft lyckan att vara där än) har fattat det hela rätt så det som finns på plats och som besökarna ”får slåss om” är köpesoptioner (köpesrätter) och som man sedan får ta vidare med sig till Systembolaget och där beställa whiskyn som vanligt. Har även förstått att det kan vara en ganska rejäl kö till att få tag på dessa…

  2. Det dolda beställningsnumret offentliggörs numera för alla besökare inne på festivalen, sen är det bara att beställa buteljeringen via systembolagets privatimport.
    Flaskor nog till alla under de sista årens festivaler, absolut ingen olustig tjurrusning längre. Inga problem med att (i år ivf) först hinna med att köpa och avnjuta ett smakprov innan man gör beställningen, OM nu smaken skulle vara avgörande för köp eller inte av en festivalbuteljering när man är där…

    1. Ahh, ok det visste jag inte. Men det verkar väl vara en vettiig lösning och där fler får chansen till köp. Tackar för info! #tummenupp 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *