Kilchoman Sanaig (2022) 46% (x2)

En liten proveldning i öppna spisen och där den första goa brasan är tänd för säsongen och hösten 2022 härmed är inledd för egen del! 🙂 🔥

Med ett namn som lånats ifrån ett inlopp strax nordväst om destilleriet Kilchoman så kom det även i år 2022 (med säljstart 1 sep) en whisky med namnet Sanaig. Denna gången med en lagring på ex-bourbon first fill-fat (ca 30%) och Olorosso sherryfat (ca 70%).

För egen del har det gått en tid sedan jag själv smakade nått ifrån denna Sanaig-serien. (min senaste var ifrån 2016) och det skall därför bli riktigt kul och intressant att åter få stifta bekantskap med denna förhoppningsvis rejält sherrynyanserade singlemalt whiskyn som på ett föredömligt sätt ej är varken kylfiltrerad eller färgjusterad. Den är dock ej åldersangiven (NAS), vilket jag personligen kan tycka är lite synd då jag är av åsikten att man lika gärna kan berätta allt och då även skriva ut detta på etiketten… 

”Nyanserad smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av ljunghonung, apelsinskal, aprikos, nougat, gula päron och vanilj” //Sb

Detta är en whiskypost baserad på en privat inköpt flaska.

Kilchoman Sanaig (2022) 46%
 
 WHISKY: Kilchoman Sanaig
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 599 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR:  11202
 PRODUCENT: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Bourbon first fill, Olorosso sherryfat (ca 80%) och bourbon fat (ca 20%). 50 ppm.
 
Mina omdömen: Kilchoman Sanaig (2022) 46%

DOFT: Fikonfruktiga tongångar med hög sötma och med inslag av lätt krämig smörkola. Tycker den doftar riktigt trevligt och har en god russinkaraktär i grundtonen. Man kan även ana att här finns en underliggande och lite dovare torvrökighet som väntar på att få komma ut. Sirap och lite mörk choklad är också inslag som kan hittas fast lite mera i perferin.

SMAK: Söt, fyllig inledning med goda inslag av torkad frukt, mörka bär (russin, dadlar, fikon) samt smörkolan som jag tycker är ett ganska genomgående inslag som kan hittas i denna whiskyn. God rökighet men som möjligen tonas ned och tas ut lite grann av sherryinslagen. Med en (på hemsidan angiven) röknivå på hela 50 ppm så hade jag hoppats på ett ännu större rökavtryck här.

ESMAK: Även det hyggligt långa avslutet är ganska sött och russinnyanserat och där smörkolan ligger tätt bredvid. Med långsamt avtagande rökighet och där även finns en fyllig fruktighet av torkad frukt (aprikos) samt även lite lätt vanilj ifrån bourbon-fatet.

HELHET: Det är gott, det är sherrynyanserat och det är lite rökigt. Med god sötma och en del fruktighet. En god Islay-whisky som håller hyggligt vad den lovar för prisklassen. 

Ev. kommentar: Personligen kan jag nog ibland sakna lite mera av de vilda, råaste nyanserna som så ofta kunde hittas i de tidigaste och lite mer spretande Kilchoman-utgåvorna… på endast bourbon-fat.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

Notering: 220926, FAN


(Återprovad 230228 – AWC blindsample #95 – HHG)

SORT: (Min gissning) Cooper’s Choice Bunnahabhain Sherry Cask 46%

DOFT: Sötrökig, sherry, torr aska och röda vinbär. Med läckert klibbiga whiskylegs. Mycket inbjudande doft!

SMAK: Sherrynyanserad smak. Mörka och röda bär. Lite garvat läder. Inte så hög beska. Ganska söt. Medelrökig med inslag av aska.

ESMAK: Svansen är svagt besk med lite lättare sherrysträva inslag men där sötman fortfarande är mest dominant. Trycker även undan lite av rökigheten som inte riktigt orkar hänga med hela vägen men som återkommer lite mer precis innan avslutet.

HELHET: En mycket trevlig sherrywhisky som har en hel del smakfull rökighet i bagaget. Gissningsvis buteljerad nånstans runt 46-50% och där det troligtvis finns med nått PX-, eller rödvinsfat nånstans under lagringstiden eller i slutfinishen. Tar gärna en dram till!

TOTALPOÄNG: 16,75 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 210 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *